• 2019 év eleje óta nehézlégzés, tüdőembólia

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő, Megpróbálom röviden leírni a kronológiát, hogy kérdésem alapos legyen. -38 éves, rendszeresen mozgó, sosem dohányzott férfi vagyok, por-gázártalomnak nem vagyok kitéve, -2019 év eleje óta váltakozó súlyosságú nehézlégzésem van, mely nem köthető egyértelműen terheléshez vagy testhelyzethez. Ásítási -mélylégzési kényszer, amely azonban akadályozottnak tűnik. Néha kell kicsit köhögnöm, kis váladék is van, de ez nem állandó. Mellkasi fájdalom nem volt. -A fokozott stressznek tudtam be, mert nagyon szorongó vagyok és nehéz élethelyzetben is vagyok, de májusban kétoldali tüdőembolizációt állapítottak meg kis infarcutssal (röntgen, kontraszt. CT, EKG, szív UH, hasi UH, ér doppler tromb. forrást nem talált, más betegséget némi heparomegalia-n kívül nem igazolt, a pulmonális hipertóniát a becsült értékek alapján nem valószínűsítették) -később augusztusban újabb véres köpet miatt horvát sürgősségin EKG, röntgen, labor, nem igazolt semmit -novemberben vasútorvosi vizsgálat, EKG, labor, nem igazolt semmit, -1*15 mg Xarelto-t és magas vérnyomásra Vidotin Komb-ot szedek. -Haemostasis vizsgálat örökletes Leiden mutációt és protein c zavart valószínűsített, genetikai vizsgálat folyamatban -Pár hete egy futás után (nem közben) ismét "bekattant" a szorító légszomj, kifejezett rossz közérzettel is párosult, mintha hörgőgyulladásom i lenne. Majd pár nap után enyhült. Háziorvos sürgősségire küldött az újabb embólia kizárására. D-dimer érték negatív volt, EKg is, mást nem végeztek. -Háziorvos szerint kardiológiát csináltassak, hogy kizárják a szívbetegségeket, pulmonális hipertóniát. Időpont már van. -Most a hideg szeles időben voltam futni, és pár lélegzetvétel után megfájdult a tüdőm. Kicsit később már megpihenés után megint kezdődött a légszomj érzés. Most olyan érzés, hogy nem szorító, mint eddig, hanem ellenkezőleg, mintha meg lenne ott rekedve valami. Legutóbb is ilyen volt, mielőtt a háziorvoshoz fordultam. Roemheld-szindróma szerű tüneteim is vannak olykor (ilyenkor puffadást, levegősödést is tapasztaltam, de nem tudom, összefügg-e, olyan érzés, mintha a szívemnek se lenne hely...ilyen mondjuk régen is volt, gyerekkoromból is emlékszem hasonlóra). - Kérdésem az, hogy szóba jöhet-e valamilyen tüdőbetegség vagy szívbetegség, amit az eddigiek alapján nem láttak, vagy tavaly nyár óta kialakulhatott? Aggódom. A háziorvos pulmonológiára nem küldött, a sürgősségin sem mondták, hogy menjek. Ájulás, fulladás, kékülés, kifejezett mellkasi fájdalom nem volt eddig. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a nehézlégzés oka témában

        Kedves Kérdező! Panaszai alapján felmerül, hogy aszthmája lehet, akár allergiája is. A kardiológiai kivizsgáláson kívül azt javaslom, forduljon tüdőgyógyászhoz, aszthma irányában történő kivizsgálásra. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2020. február 06., 08:04; Megválaszolva: 2020. február 08., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: