• Cukorbetegség megelőzése méréssel.

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy ha szeretném elkezdeni mérni a vércukromat, egy esetleges cukorbetegség kialakulásának megelőzése céljából, hogyan tudnám megtenni ezt? Pontosabban, a cukorbetegek által használt egyszerű vércukorszint mérő (Toll?), az alkalmas-e rá, az ebből szerzett adatoknál mikre kell figyelnem? Naponta hányszor, vagy úgy általában milyen gyakran érdemes mérni? Ha táblázatot készítenék egy napi vércukor és vérnyomásmérés adataiból, azzal ki lehetne mutatni az olyan betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek bizonyos fajtái, gondolok itt a gyakori szív és érrendszeri, illetve vérrel kapcsolatos betegségekre, ha igen, a nap, melyik szakában érdemes a méréseket megtenni? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Tänczer Tímea válasza a vércukor önellenőrzés témában

        Kedves Kérdező! Igen számos önellenőrzésre alkalmas eszköz elérhető a betegek mérésére, mely a cukorbetegség diagnózisára azonban nem alkalmas. A rendszeres vérnyomás és pulzus ellenőrzésével a magasvérnyomás felismerhető. A vércukor mérésére az otthoni vércukormérők eredménye nem diagnosztikus, tájékoztató jellegű. Rutinszerűen labor vizsgálattal az éhomi vércukor mérése és a nagyobb kockázat, vagy gyanú esetén terheléses cukorterhelés végzendő. Az elérhető vércukormérőkkel ellenőrizhető az éhomi és a táplálkozást követően 1,5-2 órával mért vércukorszint. A szervezet a reggeli órákban a leginkább inzulinrezisztens, ezért érdemes reggeli előtt és utáni mérések elvégzése. Amennyiben emelkedett értékeket észlel, kérjen labor vizsgáltra beutalót háziorvosától. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2020. január 29., 09:51; Megválaszolva: 2020. január 29., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.