2 éves kislányunk még nem beszél.

Tisztelt doktornő! Januárban lesz 2 éves a kislányunk. Szüléskor előreesett köldökzsinór miatt sürgősségi császármetszéssel jött a világra. Szépen fejlődő, aranyos kis tünemény. Igazából azon kívül, hogy legalább 6 hónapos koráig nem tudtuk hasra fektetni, mert csak sírt nem volt vele semmilyen problémánk. Már 7-8 hónaposan kimondta, hogy baba, apa. Időben kezdett el egyedül járni. Nincsenek alvásproblémák. Ami aggaszt minket, hogy lassan 2 éves még most sem beszél, utánozza a kutya ugatását, pápázik, mondja is, hogy pá-pá és a hamm és nyamm szó az amit szoktunk tőle hallani. Amikor szeretne valamit rámutat egy tárgyra vagy odavezet minket. ha ki szeretne menni, hozza a cipőjét, kabátját,ha enni lát minket, a hamm szót használja így kér belőle. Mindent megeszik, nem nagyon válogat. Egyedül képes enni, inni, akár pohárból is. Lépcsőre egyedül felmászik. Nagyon szeret mesézni, szereti az okostelefonokat, a környezetünk szerint, ez nem tesz neki jót, ami már magunk szerint is nagy hiba volt megengedni neki, úgy gondoljuk, hogy ez is hatással van a beszédkésésre, amiért elvonja a figyelmét. Ezekről igyekszünk leszoktatni és minél többet foglalkozni vele, de vannak ismerősseink akik még ennyit sem foglalkoznak gyermekükkel még is beszél, mondd szavakat. A hallása rendben van szerintünk, viszont, ha csinál valamit, nem mindig hallgat a nevére, amikor egy másik szobában van hívásra odajön hozzánk és ha egy ideig egyedül van a szobában egy idő után mindig kijön és keres minket. Úgy vesszük észre, hogy szemkontaktust sem mindig tart pár másodpercnél tovább.A nála lévő tárgyat, ha kérjük odaadja,viszont utasításokat, kéréseket csak hellyel közzel hajtja végre. Imádja a színesceruzákat, de csak firkál velük, amikor megmutatjuk neki, hogyan kell színezni, próbálja ő is hasonlóan, de nem tus vonalon belül maradni. Kukucsjátékokat szereti, ha nevetünk valamin, ő is felnevet, ha bohóckodunk neki szintén mosolyog és nevet rajtunk. Nagyon félünk, hogy valami komolyabb baja van, attól tartunk, hogy autista szegénykém

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza megkésett beszédfejlődés témában

Tisztelt Kérdező!

A beszédfejlődés a gyermekeknél különböző ütemben indul el. Van aki 1 évesen már több szót mond, más gyermek pedig 3 évesen még alig mond pár szót, majd szépen elindul a beszédfejlődése.

Az okostelefon valóban nem tesz jót a kisgyermeknek, sem a beszédfejlődésének, sem az idegrendszerének. Sokkal jobb ha mondókáznak, énekelnek, mesét olvasnak neki.

Leírása alapján nem gondolnám, hogy gyermekük autista. Ugyanakkor 2 évesen nem várható el a kicsitől, hogy firkáláson kívül mást csináljon, hiszen iskolás korra alakul ki stabilan a jó ceruzafogás, 5 éves kora körül tud emberrajzot csinálni, tehát évről évre a finommotorikája fejlődik a gyermeknek, de egy 2 éves alapvetően még firkálni fog.

Azt tanácsolom kérjék ki gyermekorvosuk, védőnőjük segítségét, olvassanak neki minél többet, játszanak vele, mondókázzanak neki illetve vannak különböző mozgásterápiás módszerek, amivel a beszédfejlődés beindítható.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2020. január 12., 17:31; Megválaszolva: 2020. január 20., 18:51
Kérdések és válaszok: Egyéb
Laboreredmény
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina