2 éves kislányunk még nem beszél.

Tisztelt doktornő! Januárban lesz 2 éves a kislányunk. Szüléskor előreesett köldökzsinór miatt sürgősségi császármetszéssel jött a világra. Szépen fejlődő, aranyos kis tünemény. Igazából azon kívül, hogy legalább 6 hónapos koráig nem tudtuk hasra fektetni, mert csak sírt nem volt vele semmilyen problémánk. Már 7-8 hónaposan kimondta, hogy baba, apa. Időben kezdett el egyedül járni. Nincsenek alvásproblémák., Ami aggaszt minket, hogy lassan 2 éves még most sem beszél, utánozza a kutya ugatását, pápázik, mondja is, hogy pá-pá és a hamm és nyamm szó az, amit szoktunk tőle hallani., Amikor szeretne valamit rámutat egy tárgyra vagy odavezet minket. ha ki szeretne menni, hozza a cipőjét, kabátját, ha enni lát minket, a hamm szót használja így kér belőle. Mindent megeszik, nem nagyon válogat. Egyedül képes enni, inni, akár pohárból is. Lépcsőre egyedül felmászik. Nagyon szeret mesézni, szereti az okostelefonokat, a környezetünk szerint, ez nem tesz neki jót, ami már magunk szerint is nagy hiba volt megengedni neki, úgy gondoljuk, hogy ez is hatással van a beszédkésésre, amiért elvonja a figyelmét. Ezekről igyekszünk leszoktatni és minél többet foglalkozni vele, de vannak ismerősseink akik még ennyit sem foglalkoznak gyermekükkel még is beszél, mondd szavakat. A hallása rendben van szerintünk, viszont, ha csinál valamit, nem mindig hallgat a nevére, amikor egy másik szobában van hívásra odajön hozzánk és ha egy ideig egyedül van a szobában egy idő után mindig kijön és keres minket. Úgy vesszük észre, hogy szemkontaktust sem mindig tart pár másodpercnél tovább. A nála lévő tárgyat, ha kérjük odaadja, viszont utasításokat, kéréseket csak hellyel közzel hajtja végre. Imádja a színesceruzákat, de csak firkál velük, amikor megmutatjuk neki, hogyan kell színezni, próbálja ő is hasonlóan, de nem tus vonalon belül maradni. Kukucsjátékokat szereti, ha nevetünk valamin, ő is felnevet, ha bohóckodunk neki szintén mosolyog és nevet rajtunk. Nagyon félünk, hogy valami komolyabb baja van, attól tartunk, hogy autista szegénykém

Dr. Balogh Andrea válasza megkésett beszédfejlődés témában

Tisztelt Kérdező! A beszédfejlődés a gyermekeknél különböző ütemben indul el. Van aki 1 évesen már több szót mond, más gyermek pedig 3 évesen még alig mond pár szót, majd szépen elindul a beszédfejlődése. Az okostelefon valóban nem tesz jót a kisgyermeknek, sem a beszédfejlődésének, sem az idegrendszerének. Sokkal jobb ha mondókáznak, énekelnek, mesét olvasnak neki. Leírása alapján nem gondolnám, hogy gyermekük autista. Ugyanakkor 2 évesen nem várható el a kicsitől, hogy firkáláson kívül mást csináljon, hiszen iskolás korra alakul ki stabilan a jó ceruzafogás, 5 éves kora körül tud emberrajzot csinálni, tehát évről évre a finommotorikája fejlődik a gyermeknek, de egy 2 éves alapvetően még firkálni fog. Azt tanácsolom kérjék ki gyermekorvosuk, védőnőjük segítségét, olvassanak neki minél többet, játszanak vele, mondókázzanak neki illetve vannak különböző mozgásterápiás módszerek, amivel a beszédfejlődés beindítható. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2020. január 20.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Nyaki gerinc elváltozás okozhat...
Combcsontores Z szegezés
Fáradtság oka
Helyi érzéstelenítéses műtét után...
Trombózis félelem mellműtét után
Fertőzés veszély, denevérről