• Mi lehet ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Szept. 20án kezdődtek panaszaim. Erős gyomorszáj környéki görcsök, hányinger, hasmenés. HO szerint vírus. Pár napra rá jobban lettem, aztán megint vissza, és ez még egyszer megismétlődött. Laborban okt. közepén 2X lipáz emelkedés (70helyett 78/73)Panaszaim nem múltak,magán gasztroenteorológushoz mentem aki ez alapján azt mondta volt egy hasnyálmirigyig gyulladásom. Adott Pangrolt és dietázzak. Savasodásra,refluxra adott Rabemant.Es pre és probiotikumot szedek. Jelenlegi tüneteim: gyomorégés, feszülés a jobb bordaív alatt, erős égő,szúró hátfájás, derékfájás, szegycsont mögött égő érzés. Evés után nagyjából egy/két órával jönnek a fent említett tünetek, de a hátfájás+jobb bordaív alatti fájdalom anélkül is megvan,néha mozgásra is. Háton a két bordaívnél is ég. Köldök körüli fájdalom,görcs, ez talán inkább székelessel függ össze, jobb oldalra terjed. Evés után negyed órával erős szívdobogás és magas pulzus (szívem tökéletes, kivizsgaltattam (uh, terhelés,stb)). A szekletem lebeg, világosabb, bűzös,néha nyomokban sárgás de nem híg. Gyomor felől hátba sugárzó fájdalmak is vannak, közvetlenül étkezés után nem, inkább 1-2ora múlva. Éves után talán inkább a gyomorégés, nyelőcső feszülés, jobb bordaív alatti feszülés jellemző. Gombóc érzés, "gége feszülés"is van. Legutóbbi (3hetes) vérképem tökéletes(lipaz amiláz is). Hasi uh 4(!!) volt, minden alkalommal jól látható volt a hasnyálmirigy és semmilyen kóros nem volt láthato. Epe tökéletes szintén, vezeték nincs 5mm. Cukroterhelésen enyhe IR, vércukorszint sosem megy 6fole sem. Fogytam ez alatt a 3 hónap alatt 10kilot. Derékba is sugárzó a fájdalom. (Legutóbbi UH kb 3 hete) A legnagyobb félelmem a hasnyálmirigy daganat. (családban nem volt rákos) Jelenleg elkezdtem gluténmentesen is étkezni, de az orvosok szerint ételintolerancia sem valószínű. Ha nem daganat, akkor krónikus gyulladás lehet? (Vannak napok amikor jobban vagyok.) Ha nem,akkor gyomor/nyombel/nyelőcső fekély? Tükrözés június végén volt, de félreértettük egymást az orvossal, mert csak annyit mondott sok a savam, két hétig szedjek Ludeat.Ezutan jól voltam 1-1.5 hónapig,de nem dietáztam. Mostmár egy jó ideje igen (se zsíros nehéz ételek,se savat okozó dolgok). Önnek mi a véleménye? Van okom a hasnyálmirigy daganattól félni?Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        A panaszok alapján nem gondolnék hasnyálmirigy eredetű folyamatra (sem a tünetek, sem életkora, sem a negatív képalkotók nem utalnak ilyen jellegű kórképre). A panaszok okaként bennem kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) esetleg vastagbélban dysbiosis merül fel. Érdemes lehet egy laktulózzal végett kilégzési tesztet végeztetni, a diétát fokozatosan bővíteni (szigorú diéta mellett egészségesekben is lecsökken a hasnyálmirigy enzimtermelés), pre- és probiotikumot használni tartósabban is.


        Kérdés: 2019. december 27., 19:16; Megválaszolva: 2019. december 28., 11:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.