• GOT / GPT májenzimek értéke

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm! Megpróbálom röviden megfogalmazni a történetet, és a kérdésemet. Voltam tegnap vérvételen, és ma megkaptam a leletemet, amiben az Se GOT (ASAT): 50,8 U/l értéken van a referenciához képest, ami maximum 40,0 viszont közvetlenül mellette az Se GPT (ALAT): 86,6 U/l értékű a referenciához képest, ami 41,0. A harmadik érték ami magas volt az az Se Triglicerid: 3,21 mmol/l a referenciához képest, ami 1,85. Viszont a cukrom és a koleszterinem tökéletes, mindegyik a referencia tartományban van. Kicsit rémülten néztem az eredményt, nem tudom mire vélni, természetesen még a háziorvosomhoz a lelettel visszamegyek, de mindenképpen szerettem volna megkérdezni egy belgyógyászt is. Aztán beugrott hogy 7 nappal ezelőtt be volt gyulladva a körömágyam, fel kellett vágatni a sebészeten, és ott kaptam 2 adag Lidocain-t érzéstelenítőként az ujjamba, pontosan az adagra nem emlékszem de még 4-5 órával később is éreztem a hatását, este pedig bevettem egy fájdalomcsillapítót. Nem szedek egyébként semmiféle gyógyszereket, fájdalomcsillapítót is szerintem fél évvel ezelőtt vettem be talán Az lenne a kérdésem, hogy ezek egy hét távlatából még befolyásolhatták esetleg a májenzimek értékét, vagy esetleg más lapulhat mögötte? A Triglicerid gondolom az életmód miatt van, a fő kérdésem inkább a májenzimekre irányul. Köszönöm a választ.

        Dr. Plósz János válasza a GOT-GPT témában

        Először is ezek az értékek nem jelentenek komoly emelkedést, enyhe májsejt-károsodást jeleznek. Ilyet okozhat nem májspecifikus vírusfertőzés, vegyszerek, gyógyszerek, alkohol, de akár a máj fokozott zsírraktározása is. Első körben 6-8 hét múlva a labor ismétlését javasolnám (addig kerülni minden májat megterhelő tényezőt).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. október 30., 18:08; Megválaszolva: 2019. október 30., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: