• alacsony széklet pancras specifikus elasztáz

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr, évek óta húzodó refluxos tünetekkel és pár hónapja jelentkezett időszakosan előforduló hasi diszkomforttal (görcsök, gáz), fejfájással küszködök. Székletem napi 1x,formált,de lágy,okkersárga, bűzös, gázok szintén. Has betap., kóros rezist., nyomásérzékenység nincs. Hepar,lien nem tapintható. Májusi labor eredmények jók, a vas kivételével (8,1) Reggelente orromban váladékot észlelek, a fogaim barnásra színeződnek. Kiváltképpen a rostos élelmiszerektől leszek rosszul (friss gyümölcs, nyers zöldféle, teljes kiőrlésű kenyér). Nem dohányzom, nem iszom alkoholt,ritkán kávét.Folyadékbevitel 3 lt. Rendszeresen hajnalban van palpitatiom és remegnek,csikorognak a beleim,kb 30 perc múlva megnyugszom. Családi anamnézis:T2DM. Orvosi tanácsra FODMAP diétát tartottam, majd glutén- ill.laktóz menteset, de nem lettem jobban. Mivel épp az egészséges élelmiszereket vagyok kénytelen kerülni, az étkezésem igen egyhangú. 2017-ben gyomor- és szigmoid tükrözés csak antrum gasztritiszt mutatott ki, amire PPI-t szedtem, de 2019-ben orvosi tanácsra abbahagytam. 2019-ben Ph manometria, nyeletéses Rtg. nem utalt refluxra. 2019-ben CT colonogram nem talált 5 mm-nél nagyobb polypot, ill. talált a máj bal lebenyében egy 5mm-es cisztát, és kétoldali vesecystákat (ezek korábbi UH-kon már láthatók voltak). Végső elkeseredésemben kértem egy széklet pancreas specifikus elasztáz vizsgálatot,melynek eredménye >200ugramm/gramm lett. Mit jelent ez az eredmény, mit tanácsol, mit tegyek? Köszönettel, Kata

        Dr. Plósz János válasza a elasztáz témában

        Ha a lelet több mint 200 qg/gramm-ot mutat, akkor nem kóros, nem utal elégtelen hasnyálmirigy-enzimtermelésre. Ha testsúlyvesztés nincs, akkor az enzimtermelés csökkenése miatti felszívódási-emésztési zavar fennállása nem valószínű. Érdemes lehet egy H2 kilégzési tesztet végeztetni laktulózzal vékonybél-bakteriális kontamináció (SIBO) kizárására. Addig is érdemes lehet probiotikumot használni (esetleg Gelsectan kapszula szedését megpróbálni).


        Kérdés: 2019. szeptember 05., 19:54; Megválaszolva: 2019. szeptember 16., 20:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: