• Chron vagy nem chron? Hisztamin vagy nem hisztamin?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr! Szeretném a véleményét kérni! Tavaly ősztől vannak hasi fájdalmaim, görcseim, hasmenésem nincs. A téli időszakban nagyon fáradékony voltam, nem volt erőm semmihez. Állandó mellkasi nyilallgatásom volt. A köldököm alatt folyamatosan viszketett. A szemeim között gyakran éreztem nyomást, fájdalmat. Idén januárban CA 19-9 tumormarkerem 52,08, CA 72-4 5,13 volt, alfa-amiláz 76, ez jó, többi véreredményem rendben. Február 23-án gastroscopos, colonoscopos vizsgálatom volt. Felsőpanendoszkópos vizsgálat eredménye: A nyelőcső alsó részén a nyálkahártya gyulladt, az antrum területén szintén, innen biopszia készült HP megállapítására. A gyomor egyéb területén ép, szabályos nyálkahártya, megtartott redőzet. A pylorus, bulbus ép. A duodenum leszálló szárán a redőzet elsimult, felmerül coeliakia lehetősége, emiatt többszörös biopsia készült. Szövettan eredménye: felszínes gyomor nyh. részletek, az interstititiumban kp. fokú, chronicus, aspecifikus lob, aktivitási jelek nélkül. HP: negatív! Felszínes Duodenum Nyh részletek, az interstititiumban kp. fokú, chronicus, aspecifikus lob, aktivitási jelek n8 ugyancsak interstitialis pozitivilkül. A bolyhok szokványos hosszúságúak. CD3 interstitialisan pozitív és CD8 ugyancsak interstitialis pozitivítás elvétve egy-egy sejtben intraepithelialis pozitivitás. Coeliakia a metszetből nem igazolható. Coloscopos vizsgálat eredménye: az eszköz akadálytalanul vezethető a coecumba, majd a bauchin-billentyűn keresztül a terminalis ileum kb. 25 cm-es szakaszát is áttekintjük, amelyben a nyh, gyulladt, néhány aphtoid fekély látható, innen biopsia történt. A coecum, a colon ascendens, a tranversum, a descendens, a sigmabél és a rectum ép. Nodusok. Szövettan eredménye: felszínes vékonybél ny. részletek, az interstitiumban intenzív, chronicus, aspecifikus lob, eosinophil leukocytákkal hegesedéssel. Immunhisztokémia: CEA: a mirigyek hámjában cytoplasmaticus pozitivitás. HLADR: Interstitialisan a nyirokszövetben diffuse pozitivitás. CD4:a nyirokszövet paracorticalis zónájában pozitivitás. CD8: szétszórt interstitialisan kb. 10-15 %-os pozitivitás. CPM: neg. Ileitis terminalis nem igazolható, inkább aspecifikus gyulladásnak látszik! A tükrözés után 2*20 mg controloc, 2*2 caps. Budenofalk szedését írta fel az orvos. A szövettan eredménye március 13-án lett meg. Ekkor a controloc további szedését javasolta az orvos, a budenofalk 2*1 kapszulára csökkentését, majd a budenofalk elhagyását javasolta, mivel chron betegség nem igazolódott! Továbbá 40-es allergiapanel, és a szöveti transzglutamináz teljesen negatív lett, illetve laktóz vizsgálat is negatív lett. Ezek után március 29-én a megmaradt 8 szem Budenofalk 1*1 szedését írta elő az orvos, illetve NCGS-t valószínűsítve gluténmentes diétát írt elő, melyet a mai napig tartok. A gyengeségérzés elmúlt, a hasviszketés elmúlt,a mellkasi nyilallgatás elmúlt, de a hasi görcseim, fájdalmaim, mocorgó érzés a hasban mostanra mindennaposak. Hasmenésem továbbra sincsen, székletem mindennap van, szerintem rendben. Többször csináltattam széklettenyésztést, féregpete kimutatást a háziorvosommal, amely mindig negatív volt. Voltam hasi ultrahangon kétszer is, melyen az eltérés: Cholecysta norm. falvastagságú, falával összefüggésben 5mm és néhány 3 mm echogén képlet látható, de mobilis kő nincs. Azt mondta a vizsgáló orvos, hogy ezek polypok. A controlocot, budenofalcot április 5-ig szedtem ekkor elhagytam mindkettőt. Többször voltam vissza az orvoshoz , hogy a hasi fájdalmaim a tükrözés előtthöz képest rosszabbodtak ( tükrözés előtt csak a köldökömnél görcsölt néhányszor), mindennaposak lettek, és már szinte mindenhol érzek fájdalmat a hasamban, de csak továbbra is a savlekötőt javasolta, illetve a gluténmentes, gyomorkímélő diéta tartását. Végül május 17-én, ekkor az alhasam fájt nagyon, kiírt egy normix kúrát, ami valamelyest segített. Majd június elején a háziorvos javaslatára csináltam még egy normix kúrát, a kúra alatt nem görcsöltem, de utána újra kezdődött minden. A tumor markerem május elején Ca 19-9 34,94, Ca 72-4 0,77 lett. Június elején csináltattam egy foodtestet melyben kazein, tehéntej, kecketej, juhtej, mogyoró borsó erősen pozitív lett, tojásfehérje, élesztő, árpa, karóbab, kóladió enyhén pozitív. Ekkor elhagytam az összes tejterméket, az élesztőt, a hüvelyeseket már március közepén elhagytam, mert nagyon puffadtam tőlük. Tojásfehérjét csak időnként fogyasztok. Június végén csináltattam egy Dao enzim vizsgálatot, melynek értéke 12,3 U/ml lett. Erről két gasztroenterológust kérdeztem az egyik azt mondta, hogy ez az érték teljesen normális, a másik pedig azt, hogy kezdjem el a hisztamin diétát! Úgyhogy belekezdtem a hisztamin diétába is, melyet többé kevésbé tartok. Június végén csináltattam amiláz, melynek értéke 73 U/mL, illetve lipáz vizsgálatot melynek értéke 70 U/L lett, ez enyhén emelkedett. Illetve csináltattam Helicobacter vizsgálatot vérből melynek értéke 86,5 EIU lett. Ekkor már elég gyakran volt hányingerem is. Ekkor pepszinogen I 105,3, pepszinogén II. 11,7 pepszinogénI/II9,0, gasztrin-17 2,4. Július elején ezekkel az eredményekkel felkerestem egy másik orvost, aki egyértelműen azt mondta, hogy én Chron beteg vagyok, és kiírta a Helicobacter eradikációt, melyet július 12-én fejeztem be. Azóta tovább szedem az esomeprasolt is. A hányingerem elmúlt, a hasi, köldök körüli görcseim, fájdalmaim, maradtak. Mostanában tobbszor fáj az alhasam jobb oldalt, illetve szúrkáló fájdalmat is érzek a ( szerintem) vastagbelemben is végig Jobb, bal oldalt illetve borda alatt is. Ez az orvos kért egy széklet calprotectin vizsgálatot melynek értéke 67,01 mg/kg lett. Ezt a székletmintát a helicobacter elleni antibiotikum kúra 4. napján adtam le, előtte az antibiotikum miatt többször ment a hasam, a minta leadásakor nem. Az lenne a kérdésem, hogy a hasmenés nem okozhatta-e azt az enyhe emelkedést? Vagy valami egyéb ami nem lett eddig kivizsgálva? Mi okozhat még ilyen calprotecin értéket? Vagy törődjek bele, hogy Chron beteg vagyok? Ön milyen további vizsgálatot javasolna, illetve ön is egyetért abban, hogy ez Chron betegség? Az orvos kiírt egy Normix kúrát illetve felírta a budenofalk 3*1, protonpumpa gátló szedését, melyeket még nem kezdtem el. Ön szerint szedjem a budenofalkot, jeleztem az orvosomnak, hogy rosszabodtam, mikor legutóbb szedtem, de ő azt mondta, hogy szedjem! Kiírt egy hasi Ct vizsgálatot, melyet nem tudom, hogy vállaljak-e, jeleztem az orvosomnak, hogy szerintem jód érzékenységem van, (betadine kúp alkalmazásakor szapora szívverés, rosszullét jelentkezett) illetve hashimotom amelyre 100 letroxot szedek kb. 8 éve. De azt mondta, hogy ez a vizsgálat mindenképp szükséges! Önnek mi a véleménye vállaljam a ct-t vagy inkább vállaljak még egy tükrözést? Mit javasol mindezekhez? Azt még kihagytam, hogy március közepétől 12 kg-ot fogytam, jelenleg 62 kg vagyok. Ön szerint nem lehet, hogy hasnyálmirigy enzim, vagy valamilyen epe probléma. Próbáltam a kreon 10000-t, először úgy éreztem, hogy mintha segítene, de most már nem tudom. ön szerint folytassam a megkezdett gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes, hüvelyes mentes diétákat vagy teljesen felesleges? Válaszát előre is köszönöm! És bocsánat hogy ilyen hosszú voltam!

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        A gluténmentes maradjon szerintem (úgy vettem ki a leírásból, hogy ez azért javított a tüneteken), a többit azért én kis mennyiségben megpróbálnám visszaépíteni az étrendbe (már csak a diéta tartása is magyarázza a testsúlyvesztést). A Crohn nem egyszerű diagnózis, egy vizsgálatból csak nagyon típusos esetben lehet biztosat állítani. Véleményem szerint érdemes lenne egy H2 kilégzési tesztet csinálni laktulózzal (vékonybél bakteriális kolonizáció irányába) valamint egy hasi MR-t a CT helyett, hogy a vékonybeleken észlelne-e Crohn-ra utaló eltéréseket. A colonoscopiát is érdemes lehet 1 év elteltével megismételni, mert változhat a látott kép.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 07., 20:27; Megválaszolva: 2019. augusztus 07., 20:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: