• Éjjeli éhség és álmatlanság

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Éjjeli éhség és álmatlanság Tisztelt Doktor úr! 29 éves, vékony testalkatú (183 cm, 58 kg) nő vagyok, évek óta fennálló problémám a következő: rendszeres kiegyensúlyozott, megfelelő kalóriabevitelű táplálkozás (napi 5-6szori) mellett, heti többször előforduló kínzó éjjel jelentkező éhség miatt álmatlanság gyötör, amely éjszakai kiadós étkezés hatására sem mindig enyhül, többször morgó és zuborgó bélrendszer kíséretében. Ha sportolok akkor a tünetek jelentősen felerősödnek, szinte semmi nem csillapítja az éjjel jelentkező éhséget, az elfogyasztott ételmennyiség ilyenkor a testsúly néhány kg-os növekedésében is megmutatkozik, illetve sokszor összesen 1-2 órás hajnali alvás után kell munkába indulnom. Olyan napokon amikor nem érzek éhséget lefekvés előtt akkor is csak úgy tudok elaludni, hogy vacsora után még közvetlenül lefekvés előtt is eszek szénhidrátot, ami eltelíti a gyomromat, illetve már melatonint is szedek, de az sem mindig segít. Nővéremnek, aki erősebb alkat, pontosan ugyanezek a tünetei vannak, illetve nagypapám volt még hasonló, ő minden hajnalban felkelt enni és csak úgy tudott visszaaludni, viszont ő sem volt elhízva. (Plusz információ, hogy 2 éves korom óta ekcémás vagyok, voltam többször allergia teszten, de szinte mindenre allergiás vagyok, leginkább a tejfehérjére.) Ez valamilyen genetikai betegség lehet, hogy az éjszaka felerősödő éhség és az emésztőrendszerünk nem hagy aludni, ami miatt sokszor végtelenül kimerült vagyok már, és a sporttol is félek, hiába délelőtt megyek, hogy éjszaka semmit nem alszok miatta. Köszönöm válaszát előre is.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a éjjeli éhségérzés témában

        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy történt-e mostanában valamilyen vizsgálat a panasza miatt. Javaslom vércukorterheléses vizsgálatát. Lehetséges, hogy étkezése követően a megemelkedett szénhidrát szint hirtelen csökken le és ez akár a panaszát is magyarázhatja.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 07., 20:21; Megválaszolva: 2019. augusztus 11., 20:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: