• Rendszeres hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű gyógyszert írták fel (nem vagyok, soha nem voltam alkoholista!), előtte lehelletvizsgálatot végeztek. Szedtem egy darabig, majd egyszer csak azt mondták, hagyjam abba. A hasmenés nem szűnt meg, ellenben nagyon meghíztam. Azóta tejtermékeket nem fogyasztok önszántamból, igyekszem elkerülni, mert úgy érzem, ennek köze van a hasmenéshez. De pl. a kemény sajtokat meg tudom enni, korlátozott mennyiségben. A tojástól is hasonló tüneteim vannak, nem tudok rántottát vagy főtt tojást enni. De pl. süteményben vagy más feldolgozott formában nem zavar. Az utóbbi néhány hónapban romlott a helyzet. Vannak napok, amikor olyan hirtelenséggel jön rám a hasmenés, hogy nem érek el mosdóig, és nem tudom visszatartani a székletet. Mostanság ez egyre gyakrabban fordul elő, és kerülök emiatt nagyon kellemetlen helyzetekbe járművön, utcán, és többször be kell mennem nyilvános illemhelyre is. Néhány évvel ezelőtt végeztek az alsó bélszakaszon tükrözést (Újpest, Károlyi Kórház) és ott nem találtak semmiféle rendellenességet. IBS-t kérdőjelesen írták rá a leletre. A mai napig nem tudom megállapítani, pontosan mitől is megy a hasam. Bármitől előfordul. Ami aggasztó, az a hirtelensége. Emiatt szinte napi szinten Lopedium vagy Imodium kapszulákat szedek. Nem tudom, ezt meddig lehet a szervezetem számára büntetlenül szedni. Kérem, segítsen abban, merrefelé lehet még elindulni kivizsgálások terén. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        Mindenképp érdemes laktóz-intoleranciát, étel-allergiát, lisztérzékenységet vizsgálni (ezeket kívül még kontaminált vékonybél szindróma is szóba jöhet), széklettenyésztést végeztetni valamint egy teljes colonoscopián átesni. HA minden negatív. akkor marad az IBS, mint diagnózis.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. július 24., 10:43; Megválaszolva: 2019. július 25., 07:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: