• Csigolyaelcsúszás

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú röntgenfelvételemen az alábbi olvasható: A csontszerkezet szabályos.Scoliosis nincs.A lordosis az alsó szakaszon fokozott ívű. Az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az S.I-ses csigolyán kb.8 mm-rel ventral felé csúszott.Lysis is valószínű.A rés jelentősen beszűkült,vetületében vákumfenomén látszik.A csigolyatestek magassága és zárólemezei megtartottak.A kisízületek épek.Peremszéli felrakódás nem mutatható ki.A kérdésem az lenne,hogy milyen mértékű elcsúszás az,vagy mik azok a tünetek,amikor már biztosan operálni kell.Ez a 8 mm,ami az én felvételem látszik,már soknak számít?Túlsúlyom nincs,nem iszom,nem dohányzom,de 22 éve ülőmunkát végzek helytelen testtartással,és eddig mozgásszegény életmódót folytattam.Továbbá azt szeretném még tudni,hogy a gyógytorna mellett a hátúszás jót tesz-e,és ha igen,hetente hányszor,és milyen intenzitással érdemes végezni,hogy a törzsizomzat megerősödjön,illetve milyen mozgásformát javasolt még végeznem,illetve mit tudok tenni,hogy ne csússzon tovább.A derekam időnként már évek óta fáj,de 2 hónappal ezelőtt a fájdalmat elkezdtem jobb oldalon a csípőmben,illetve a jobb lábamban is érezni,valamint mozgás hatására"hőemelkedésszerú"tüneteim lettek. Először szteroid injekciót kaptam,most pedig kezelésekre járok.Az 5.kezelésen vagyok túl a 15-ből,a fájdalom és a gyulladás enyhült,de azért még nem tökéletes.Mivel a reumatológiára kontrollra,ahol a röntgenleletemet bemutathatom a kezelőorvosomnak csak 3 hónap múlva kaptam időpontot,ezért az Ön segítsésgét szeretném kérni.Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Bálint Anita válasza a Csigolyaelcsúszás témában

        Kedves Hölgyem! A csigolyacsúszás mértéke jelentős az Ön esetében, általában 1 cm nagyságú csigolyacsúszást már Idegsebészeten operálnak. De az operáció szükségességéről minden esetben az idegsebész dönt. Javaslom, hogy a RTG lelettel keresse fel háziorvosát, Ő is be tudja utalni Idegsebészeti szakvizsgálatra. Ott gerincorthezist (fűzőt) is tudnak kiírni, döntenek a műtét szükségességéről, valamint konzervatív kezeléseket is tudnak javasolni. Üdvözlettel:

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 03., 09:52; Megválaszolva: 2019. június 10., 18:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: