• puffadás, hasfeszülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr, kb. 2 hónapja étkezés (főleg ebéd) után jóval puffadást érzek a gyomrom vonalában. Van, amikor kellemetlen feszüléssel, diszkomfortérzéssel jár, a hasam is nagyobb lesz tőle. Egyéb tünet nem társul hozzá, nincs hasmenésem, székletem normális. Magas prolaktin szintem miatt kivizsgálásom folyik, gyógyszert szedek rá egy hete. (a hormonjaim közül még a TSH-m tér el, de csak minimálisan, (anti TPO-t is néztek, az rendben) Illetve LH-FSH arámyom magasabb.) Mióta elkezdtem prebiotikumot (protexin protect) szedni, tüneteim enyhültek, de nem szűntek meg, a napokban ebéd közben 1 db mezym fortét vettem be, ez javított a helyzeten. Kb. pont 2 hónapja figyelek arra, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű kenyeret és köreteket egyek, összefügghet ezzel? Mit javasol? Hatásos lehet a prebiotikum? A mezym forte nem ronthat a helyzeten, annak ellenére, hogy tünetileg hat? Mire utalhat a puffadás? Válaszát köszönöm, Anna

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        Az étkezést 1-2 órával követően megjelenő haspuffadást nagy valószínűséggel a bélflóra által a vastagbélben termelt gázok okozzák. A magasabb rost-tartalmú étrend ezt fokozhatja (a jelentős rostbevitel egészséges, de sajnos a puffadást fokozhatja). Az emésztőenzim-pótlás nem káros, hosszú távon sem. A probiotikumok segíthetnek megoldani a problémát (érdemes többfélét kipróbálni), ezek mellett a rendszeres intenzív testmozgás és a gyakori, rendszeres kis étkezések segíthetnek.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. május 22., 16:02; Megválaszolva: 2019. május 24., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: