• Totál bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi ügyben szeretném kérni a véleményét: 46 éves férfi vagyok. Minden év elején el szoktam menni a háziorvoshoz, ahol csináltatok egy nagy labort (teljes vérkép, vizelet), mert úgy gondolom, hogy ez fontos. Eddig minden rendben volt, és az orvosom mindig ezzel búcsúzott: „Még 100 évig ilyen legyen, találkozunk egy év múlva! ” Ma viszont megjöttek az eredményeim, és volt 3 csillag a papíron: a kétféle koleszterinnek egy ici-picit (néhány tized) emelkedett volt az értéke, viszont ami megijesztett: a Totál bilirubinnak 5-21 umol/l között kellene lennie, az enyém viszont 26 umol/l! Persze megijedtem, és már nem is tudom felidézni pontosan, hogy mivel nyugtatott a házi orvosom csak arra emlékszem, hogy a magyarázatában ez szerepelt: „ez az epefesték, ez egy mozgó érték”. Én megkérdeztem, hogy úgy nagy összességében megnyugodhatok-e? „Persze, megnyugodhat, ettől még minden rendben van! Majd ha valami baj lesz, akkor én szólni fogok! És ez az egy eltérő érték nem változtatja meg a szokásos menetrendet: találkozunk egy év múlva”. Örültem a válaszának, és sietek leszögezni, hogy amúgy nagyon elégedett vagyok a doktornővel, mert korábban is mindig minden megállapítása abszolút helytálló volt! Egyébként az étvágyam tökéletes és a jobb oldali bordáim környéke sem fájt még soha! Viszont most szeretném olvasni egy szakorvos véleményét is! Miként vélekedjek erről a magasabb értékről? Nem kell attól tartani, hogy mondjuk éppen ezzel indul a májrák vagy hasnyálmirigyrák? Tájékoztatásképpen idemásolom még néhány eredményemet, ugyanarról a laborvizsgálatról: Fehérvérsejt: 7, 1 G/L Vörösvérsejt: 4, 9 T/L Hemoglobin: 153 g/L TSH: 0, 77 mIU/l Vvt süllyedés: 5 mm/óra Vizelet általános vizsgálat – Bilirubin: negatív Jó lenne teljesen megnyugodni… Előre is köszönöm szépen!

        Dr. Plósz János válasza a SeBi témában

        Önmagában ez az enyhe bilirubin-érték emelkedés valóban nem aggasztó, hátterében fokozott vörösvérsejt-lebomlás, esetleg sérülés (véraláfutás felszívódása) lehet. Máj- vagy hasnyálmirigy-folyamatot kizárni sajnos laborparaméterek alapján nem lehet. Egy hasi ultrahang vizsgálatot azonban érdemes lehet elvégezetni, akár a megnyugvás végett.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 21., 22:23; Megválaszolva: 2019. február 22., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: