• Gyógyszerhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Plósz János Doktor Úr! Már többször kérdeztem Öntől és sokat segített. 3 kérdésem lesz és elnézést ha hosszú leszek. 42 éves egészséges életet élő ember vagyok. Autoimmun pajzsmirigygyulladás zajlik évek óta és most már felállították egy szisztémás autoimmun betegség (sjögren) diagnózisát is. Egyelőre megúsztam a szteroidokat de ez csak idő kérdése, mindenképpen kezelésre fog szorulni ez a dolog. 2 évtizede vannak savas refluxos, gyomoreróziós problémáim, amikre elejétől kezdve szedek PPI-t, eleinte omeprazolt majd 2008-tól esomeprazolt folyamatosan napi 1szer 40 mg. Ezzel nagyon jól elvagyok, a nyelőcsővet szépen rendbetette, de az 5 éves kontroll tükrözéseken így is mindig volt több erózió a gyomorban, amik nem okoztak panaszokat. Az egyik kérdésem az lenne, hogy mivel a szteroidkezelésről azt hallottam amúgyis kicsinálja a gyomrot, hogyan tudnám majd megvédeni az én hendikeppes gyomornyálkahártyámat? A másik kérdésem arra irányul, hogy (bár nem eszem húst és zsírt) magas a koleszterinszintem, ez családi örökség. Általában 6.9-7, 2 között van már 10éve is javasoltak gyógyszerszedést de nem szedtem. Két éve egy másik doki is felírta így elkezdtem szedni az atorvastatint. Erős izomlázszerű vádlifájásokat tapasztaltam sport nélkül mintha lefutottam volna a maratont (2x)..és a GOT meg a GPT a szokásos normális határérték kicsivel több mint kétszeresére emelkedett. (CK nem volt nézve.) Szóval megijedtem, abbahagytam. Aztán a kardiológus tanácsára Lipidil Suprat kellett szedni (ezt eleve nem akartam mert a triglicerid szintjeim mindig nagyon alacsonyak), de elkezdtem szedni, eredmény ugyanaz. CK akkor sem lett nézve, önhatalmúlag abbahagytam. (Szívbetegség még nincs.) Szóval most már nem vagyok benne biztos, hogy a lábfájást a gyógyszerek okozták hanem a sjögren kór, mert azóta nem szedek ilyesmit de ezeket a tipikusan erős izomlázszerű fájdalmakat, gyulladásos feszülést időnként, indokolatlanul és kiszámíthatatlanul, szoktam érezni, szóval hol van hol nincs...és az immunológus azt mondta ez a sjögren szokott ilyet csinálni, (az pedig hogy 2 éve is tapasztaltam ezeket a fájdalmakat simán belefér, mert ez egy hosszú lefolyású betegség ki tudja mikor kezdődött) és mindenképp szedjek koleszterincsökkentőt, (felírt rosuvastatint). Tehát a másik dolog ami érdekelne az lenne, hogy: - A kreatin-kináz szintjének mérése a gyógyszerelés idején, -ha normális- kizárja, hogy izomsejstszétesésről legyen szó? Esetleg kell valami más "izomenzimet" is nézni? - A GOT és a GPT emelkedése mekkora szintig fogadható el koleszterincsökkentő esetében, mekkora emelkedésnél kell letenni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Krisztina.

        Dr. Plósz János válasza a cholesterin-Sjögren témában

        A normális CPK kizárja az izomsérülés fennállását, nem kell mást nézni (már erősebb edzés, kis trauma is látszik). Ha a statin mellett GOT-GPT a normál szint fölé emelkedik, én nem javasolnám a szedését (esetleg ezetimib vagy ezetimib és alacsony dózisú statin kombinácó jó lehet). A PPI mellett a steroid terápiának nem kellene gondot okoznia (esetleg érdemes lehet hatóanyag-váltáson elgondolkodni, a rabeprazol és a pantoprazol kevésbé befolyásolja a májban a lebontó enzimrendszereket).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 21., 11:11; Megválaszolva: 2019. február 21., 11:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: