• Nyaki gerinc MR vizsgálati eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktornő! MR eredmény értékelésében szeretném a segítségét kérni, mit is jelentenek? A nyaki lordosis íve megtartott. A nyaki discusok dehidráltak. A C.III. és C.IV.discuson mérsékelt körkörös protrusio ábrázolódik. A C.V. ésC.VI.discuson jelentős körkörös protrusio van, melyek a durazsákon benyomatot okoznak, a spondyloticus peremszéli megnyúlásokkalegyütt szűkítik a neuroforameneket. A C.VI. magasságában a jobb oldali neuroforamen szűkülete kifejezettebb. Közepes spondylosis illetve mérsékelt kisizületi arthrosis ábrázolódik. A myelon jelmenete szabályos. A craniocervicalis átmenet ép. Vlemény: Spondylosis et spondylarthrosis cervicalis. Polydiscopathia. Protrusio disci C.III. C.IV.C.V. C.VI. Segítségét köszönöm.

        Dr. Bálint Anita válasza a Nyaki gerinc MR vizsgálati eredmény témában

        Kedves Hölgyem! MR lelete szerint: "A nyaki lordosis íve megtartott. A nyaki discusok dehidráltak. " A nyaki gerincgörbület szabályos, de a nyaki porckorongok víztartalma csökkent, ez a polydiscopathia. "A C.III. és C.IV.discuson mérsékelt körkörös protrusio ábrázolódik." A C.V. és C.VI.discuson jelentős körkörös protrusio van, melyek a durazsákon benyomatot okoznak, "A nyaki C.III.-as és C.IV-es porckorong körkörösen, mérsékelten kiboltosul. " A nyaki C.V.-ös és C.VI-os porckorongokon már jelentősebb mértékű előboltosulás látható, és ez a kiboltosulás már a gericnvelő kemény borítékán is benyomódást okoz. " a spondyloticus peremszéli megnyúlásokkal együtt szűkítik a neuroforameneket. " Ezek az elváltózások a csigolyák peremein kialakult csontmegnyúlásokkal együtt okozott térszűkítés révén a kilépő idegeket érinthetik. (A neuroforamenek azok a csigolyák közötti oldalsó lyukak, melyeken át a gerincvelői idegek elhagyják a gerincvelőt, a csigolyák két oldalán van egy-egy ilyen nyílás, jobb ill. bal oldalon). "A C.VI. magasságában a jobb oldali neuroforamen szűkülete kifejezettebb. " Az előzőeknek megfelelően, a hatodik nyaki csigolya magasságában található jobb oldali nyílás/lyuk szűkülete a nagyobb mértékű) "Közepes spondylosis illetve mérsékelt kisizületi arthrosis ábrázolódik. A myelon jelmenete szabályos. A craniocervicalis átmenet ép." Közepes mértékű a köznyelvben "csigolyameszesedés"-nek nevezett elváltozás; és a csigolyák közötti kisízületek kopásos elváltozása ábrázolódik. A gerincvelő szabályos, a koponya-nyaki átmenet ép viszonyokat mutat. Vélemény: Spondylosis et spondylarthrosis cervicalis. Polydiscopathia. Protrusio disci C.III. C.IV.C.V. C.VI. A fentieknek megfelelőn összegezve a radiológiai vélemény: Csigolyameszesedés és kisízületi arthrosis a nyaki csigolyákon. Több nyaki csigolya közötti porckorong rendellenessége (víztartalmának csökkenése, lelapulása, degenerációja). A nyaki III.-IV.-V. és VI. csigolya közötti porckorong előboltosulása. További felmerülő kérdéseit küldje bátran. Üdvözlettel.


        Kérdés: 2019. január 17., 19:38; Megválaszolva: 2019. január 18., 21:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: