• cukor gyógyszer változtatása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Édesanyám 2. típusú cukorbeteg. Vese funkció értékei kissé romlottak és emiatt 2018. febr. végén a Merckformint 850-ről 500-ra csökkentették, a DIAPREL MR maradt 60 mg. Azóta nem igazán tudjuk beállítani a cukorszintet, hiába próbálkozunk, emiatt az esti és késő esti cukorszintje magas, többször 10 feletti és éhgyomori cukor is magasabb (6, 8 körüli). A 3 havi átlag azonban a legutóbbi laborban 7, 0 volt. Étkezései: Reggelire (1/2 9-9) tejes kávé+egy zsemlén kívül nem tud mást enni. 10 óraira gyümölcsöt szokott enni, amivel ebédig (1-1/2 1) kitart, hogy cukorja ne essen le nagyon. 5-1/2 6 körül eszik még egy szenvicset, majd 8-1/2 9 körül is. Utóbbi után veszi be az esti Merckformint is. Tanácsát kérném, hogy mit kellene másként csinálnunk. Várom válaszát. Köszönöm.

        Dr. Tänczer Tímea válasza a csökkent vesefukció, cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! A metformin dózisát a vesefunkció függvényében valóban csökkenteni kell. Továbbra is diétázzon, a reggeli tej és zsemle kombináció nem szerencsés, mert jelentős vércukor emelő hatású. Amennyiben a vesefunkció tartósan alacsony marad és az adott kezelés mellett még hipoglikémiák ( kórosan alacsony vércukor értékek) is jelentkeznek, akkor célszerű más, csökkent vesefunkcióban is adható készítmény hozzáadása a Diaprel dózisának emelése helyett. Üdvözlettel: Tánczer Tímea

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 11., 11:06; Megválaszolva: 2019. január 11., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: