• Emlőgóc, mikromeszek, echoszegény képlet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Emlő MGR/MR/UH vizsgálatom eredményeinek kapcsán kérem a segítségét: UH: Mindkét oldalon kifejezetten mirigyes tapintatú emlők. Jobb emlőben 10 óra irányában egy 10 mm-es, kissé elmosódott kontúrú echoszegény terület van. Ezenkívül mindkét emlőben számos 10-15-20 mm-es cysta látható, némelyike sűrűbb bennékkel. A bal emlő medialis-felső negyedében egy 20 mm-es, környezeténél mérsékelten echoszegényebb terület látható, melyen belül apróbb cysták helyezkednek el. Vélemény: Nagycystás mastopathiaI.u. Emlő MR vizsgálat végzése javasolt. Ezt követőena jobb emlő külső-felső negyedében leírt echoszegény terület tisztázására mintavételt tervezünk. MRG: Mindkét emlőben fibrocystás mastopathia jelei figyelhetők meg. Mindkét emlőben számos cysta figyelhető meg. A bal emlőben a legnagyobb cysta a belső negyedhatárokon van, 23 mm-es. A jobb emlőben a legnagyobb cysta a mellkasfal előtt ábrázolódik, 20 mm-es. A jobb emlőben a felső negyedhatárokon egy 20 mm-es, centrumában nem halmozó, széli kontraszthalmozású képlet látható. A felső-belső negyedben egy 10 mm-es, intenzív halmozású góc ábrázlódik. Az alsó-belső negyedben egy 18 mm-es, v.s.sűrű folyadékot tartalmazó cysta ábrázolódik. A bal emlőben egyértelű malignitásra utaló eltérés nem észlelhető. Mindkét emlő diffúzan, inhomogénen fokozott kontraszthalmozású. Az axillákban a felső mediastinumban kóros nyirokcsomó nem észlelhető. Vélemény: Mindkét emlőben fibrocystás mastopathia jelei láthatók. A jobb emlőben néhány magasab fehérjetartalmú cystosus képlet látható. A felső negyedhatárokon észlelt, széli halmozású képlet célzott UH vizsgálata javasolt. A bal emlőben malignitásra típusos eltérés nem figyelhető meg. Disseminatio jelei nem láthatók. Jobb emlő UH vizsgálata: Az elvégzett MR vizsgálat mindkét emlőben cystákat ír le. A jobb emlő felső negyedhatárán vaskosabb falú cystát talált, melynek megfelelően UH vizsgálattal gyulladt cysára jellemző eltérés nem mutatható ki. Az emlő MR vizsgálat a jobb emlő medialis negyedhatárán 10 mm-es halmozást mutat, ebben a régióban UH vizsgálattal egy 10x8 mm-es éles szélű, echoszegény képlet látható, mely az echomorfológia alapján sűrű bennékű cysta, fibroadenoma is lehet, UH vez. FNAB történt( 1 db kenet). A mammográfiás felvételen kifejezetten denz fibroadenoticus mirigyállomány látható, melyen belül mindkét oldalon részben elszórtan, a jobb emlő külső-felső negyedében 3 mm-es területen, a jobb emlő külső-alsó negyedében 4 mm-es területen döntően granuláris mikroszemcsék vannak, ennek fél év múlva mammográfiás kontrollja javasolt. Cytopathológiai lelet: HE festett kenetben kissé véres háttérben hámsejt-csoportok látszanak. A sejtek, sejtcsoportok egy része arteficiális károsodást szenvedett, míg másutt az összecsapzódás ill. az egmásravetülés miatt nem vizsgálhatók a sejtek. Ahol megítélhető, ott a hámsejtek dudtalis jellegűek és atypia jeleit nem mutatják, azonban a mintában levő sejtek döntő része a fenti okok miatt nem megítélhető, így amennyiben klinikailag indokolt, ismételt mintavétel javasolható. Vélemény: Malignitás nem igazolható. Amennyiben malignitás gyanúja fennáll, úgy ismételt mintavételt javslunk. Mit jelentenek a vizsgálatok eredményei? - A centrumában nem halmozó, széli halmozású képlet csak egy ártatlan ciszta? - A magasabb fehérjetartalmú cystosus képletek és az intenzív halmozású góc bajt jelentenek? Köszönöm szépen a segítséget. Tisztelettel: R. Katalin

        Dr. Baki Márta válasza a emlő ciszta, emlő MR, emlő ultrahang, mammografia témában

        Tisztelt R. Katalin! Részletesen leírt leleteit megkaptam és átnéztem. Levelében nem jelezte, hogy miért kezdődött a kivizsgálása: volt-e valamilyen panasza, szedett/szed-e valamilyen hormon készítményt, a családban volt-e emlővel kapcsolatos megbetegedés, stb… A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen rosszindulatú elváltozás nem igazolható. A citológiai mintavétel során az anyag nem volt teljesen értékelhető (összecsapzódott sejtek, stb…). Abban az esetben, ha valamire gyanú van, akkor a mintavételt meg kell ismételni, egyébként – ahogy a leletben is írták – fél év múlva szeretnék ismét elvégezni a vizsgálatokat. A levelének végén feltett kérdések a ciszták tulajdonságait írják el. Ezek különböző nagyságúak, különböző folyadéktartalmúak lehetnek, s a széli részük is változhat. Nagyon egyszerűen megfogalmazva kb. úgy kell elképzelni, hogy egy szivacsba kis golyócskákat, ping-pong labdákat, stb… helyezünk el. Ezek vastagsága és tartalma különböző lehet. A fent részletezett klinikai tünetek figyelembevétele mellett mindenképpen további megfigyelést igényelnek, de egyértelmű rosszindulatú elváltozás ezek alapján nem merül fel. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2018. december 28., 12:17; Megválaszolva: 2018. december 29., 16:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció