Hasi rendellenes működés, mi okozhatja, milyen vizsgálatot javasolna?

Tisztelt Dr Úr. Elég sok ideje fenn álló jelenséget tapasztalok emésztésemet illetően. Hasi görcs fájdalmat, érzékenységet nem tapasztalok, ám teljesen random szerűen hasból (alhas) belektől jövő rossz közérzet, diszkomfort, alhasi feszülés(is gyakran kíséri) tapasztalok bizonyos időközönként. Sápadt leszek, elmondások szerint élettelen színű lesz az arcom. A székletem ilyenkor sárgás lesz nyálkásságot is látni benne és hig, nem hasmenés szerű hanem inkább sziruposként tudnám jellemezni. Ez eddig mindig elmúlt fél nap alatt, pár wc-s után. (ugyanis ekkor sűrűbben kell mennem wc-re) . A székletem ha nem ilyen akkor legtöbbször darabos, mely egyben van de pici nyomásra darabjaira esik szét. Néha normál állagú formájú. Most legutóbb mikor ismét éreztem hogy rosszul vagyok, mentem a wc.-re a székletem eleje ez a darabos dio/borsó nagyságú volt míg a felétől már teljesen világos sárgás. (fent említett) . Hasi ultrahang negativ, véreredmény negatív. Nem tudom nem e valami gyulladás lehet a belekben, csak nem értem miért időszakos ez az állapot. Elég régóta tarat sajnos, és 3-4-5 naponta ismétlődik. Olyankor kicsit rá is stresszelek már, és ez valószínűleg rontja az állapotom. Ételek elfogyasztása között nem igazán tapasztaltam összefüggést, étrendem sem változott. -Mit gondol Dr. Úr? -Valamint milyen vizsgálatot javasolna? (gondolkoztam Hasi medenece MR vizsgálaton (CT-n egyelőre azért nem mert nem tudom indokolt e a sugárterheléses vizsgálat vállalása. Esetleg vastagbéltükrözés, netán érdemes lenne egy vékonybél kapszulás vizsgálat? Normaflore-t szedtem de nem igazán javult, szűnt meg a panaszom. Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A panaszt a bélflóra megváltozása, fokozott irritabilitás okozhatja, riasztó tünetet, ami sürgető vizsgáltot tenne szülségessé, nem említett. Étkezésben érdemes gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre kicsiket enni, más típusú probiotikumot is kipróbálni (legalább pár hétig használni) , mozogni rendszeresen, intenzíven. Ha a panasz ezek után sem szűnik, érdemes tovább vizsgálódni: labor, hasi ultrahang, laktóz-intolerancia, lisztérzékeség, széklettenyésztés vonalol elsődlegesen.

Kérdés: 2018. július 26., 11:08; Megválaszolva: 2018. július 26., 17:56
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vizes hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott...
Hasmenés rendszeresen
Tisztelt Doktor Ur. Hónapok óta tartó hasmesésem van.Ez szinte rendszeresen a reggeli órákban jelentkezik, hirtelen székelési ingerrel, majd először...
Rendszeres hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű...
Visszatérő hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 2016 márciusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú hererákot. Abban a hónapban volt két műtétem, majd 4 kúra BEPA...
Emésztési/Székelési problémák
Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban ...