Belgyógyászat

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly októberben perforált a vakbelem 13 óra várakozás után megműtöttek, 1 cm-ert ki is kellett venni a belemből, de azóta ezzel nincs nagyobb panaszom. Az ultrahangot csináltak a következő érdekelne: A máj kissé nagyobb reflektivítása kissé fokozott, szabályos UH szerkezetű, benne focalis elváltozás nem mutatható ki. A. D choledochus normális tágasságú az intrahepaticus epeutak sem tágabbak. Az epehólyag folyadékkal telt, fala nem vastagabb, benne kőjel nem látható. A pancreasban kóros eltérésnem figyelhető meg. A lép nem nagyobb homogém szerkezetű. Normális helyzetű nagyságú vesék, szerkezetük szabályos. A bal vese felső kehelyszára kisfokban tágult 4-5 mm es, a kehelyvégek szabályos tágasságuak, a pyelon sem tágult. Jobb oldalon üregrendszeri tágulat nem figyelhető meg. Tipusos kőjel egyik oldalon sem figyelhető meg. Az aorta egyenletes tágasságú, szabályos lefutású. A hugyhólyag üres igy a kismedence korlátozottan értékelhető. A kismedencében kóros echoképlet nem látható. A JAQ a fájdalom punctum maximumának megfelelő 7-8 mm falvastagságú echoszegény szerkezetű peristalticat nem mutató tuburalis képlet figyelhető meg, melynek környezetében vékony folyadéksáv ábrázolódik. Vélemény: Kisfokú hepatomegalia Mérs.diffúz.májlaesio. App.acuta susp. Got: 14, GPT: 23, GGT: 52 műtét előtt. CRP: 215 164 cm vagyok és 82 kg, már 6 évvel ezelőtt is írták, hogy a máj kissé nagyobb szerkezete homogén, reflektivitásakissé fokozott. Az írta kissé nagyobb enyhén zsírosabb máj. És refluxos vagyok, ha olyat eszek fel puffad a gyomrom. Ezek a leírtak nagyon nagy gondok?, mondta a gasztros doktornő, hogy azért zsírosabb a máj mert híztam sokat le kellene fogyni! Mit tegyek? Köszönöm a válaszát Tünde

Dr. Plósz János válasza hepatomegalia témában

A fokozott reflektivitás és az emelkedett GGT-érték utalhat zsírmájra. Ez esetben valóban a kalória- és zsírbevitel csökkentése, valamint a rendszeres, intenzív testmozgás javasolt. A reflux miatt is a gyakori, rendszeres, kis étkezések tartása szükséges.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2018. május 18.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Mi a bajom?
hepatomegalia 19, 3 cm laesio hepatis diffusa vs. steatosis hydronephrosis gr. lll et hydroureter l, dex a mutet gastroentero anasthomosis
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...