Derékfájdalom, fülzúgás, szédülés és foltlátás - ülésből felállva

Tisztelt Szakértő, van egy rejtélyes problémám, amire eddig nem találtam, és orvosok sem találtak megoldást. 40 éves férfi vagyok, kissé túlsúlyos, de vérnyomásom rendben (135/90 körül általában) . Alkoholfogyasztás szinte semmi, dohányzásról hosszú idő után 4 hónapja leszoktam. Kb. 4-5 éve tapasztaltam először a tüneteimet, eleinte csak néhány havonta, vagy még ritkábban, az utóbbi időben viszont egyre sűrűbben, idén pedig már hetente 2-3-szor biztosan. A jelenség, hogy ülés közben megfájdul a derekam (kb. a keresztcsontnál) , a kifejezetten deréktámaszos szék kellemetlen, ahogy hozzáér, ezért inkább nem is dőlök a széknek. Ezek után ha felállok, akkor kis szünet (30-60 másodperc) elteltével 1. elkezd zúgni a fülem (pulzálva hallom a külvilágot) 2. kicsit szédelgek (enyhén) 3. "túlnyomást" érzek a fejemben, de nem kifejezetten fejfájás, csak mintha "felmenne a pumpa", 4. és 1-1 halvány feketés foltot látok mindkét szemem előtt, a szememmel együtt mozog, amerre nézek. Ezek a tünetek mindig 1-2 percig tartanak (ülés » felállás » 1 perc eltelik » jelentkeznek a tünetek » 3. percnél kb. vége. Ha sokat mozgok, állok, sétálok, semmi probléma. Ha fekvésből kelek fel, akkor sincsen. Reggel sem rögtön jelentkezik, hanem már 1-3 óra ülés után, kb. déltől. Különböző székeket, pozíciókat kipróbáltam, nincs hatása rá. Nem figyeltem meg semmi közöset a tünetes napokon, próbálok elég folyadékot inni, rendszeresen táplálkozom is. Talán az alvást lehetne növelni, sokszor csak 6-6, 5 óra. Körzeti orvosom több helyre elküldött, vérképem rendben van, derék és nyaki röntgenen semmi nem látszódott, nyaki doppler vizsgálat is negatív. Mi lehet az oka ezeknek a tüneteknek, kihez lehet fordulni ezzel? Köszönöm a választ!

Dr. Szanyi Andrea válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

Említi, hogy a vérnyomása rendben van, mégis tanácsolnám, hogy egy hosszabb ülés alatt és hirtelen felállás után is mérje meg a vérnyomását. Elképzelhető, hogy felálláskor csökken a vérnyomása és ez okozza a panaszt. A derékfájás és a szédüléses panaszok között direkt összefüggést megmagyarázni nem tudok.

Kérdés: 2016. március 17., 16:58 ;Megválaszolva: 2016. március 22., 20:44
Kérdések és válaszok: Egyéb
Napok óta tartó hányinger és...
Üdv! 24 éves nő vagyok, napok óta egész nap tartó hányingerem van amit szédülés kísér, folyton kimerült vagyok éjszaka gyakran felkelek. Gyermek...
Szédülés és tehetetlenség
Tisztelt Webbeteg! 2 hete hétfőn erős fülcsengésre ébredtem, és émelygett a gyomrom. visszaaludtam, de pár órával később is eléggé...
Folyamatos Szédülés
Folyamatos Szédülés
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Ma voltam nyaki ultrahangon. Pici meszesedés található. Significans szűkület nem mutatható ki. Az artéria vertebralisok szabályos...