Feltétlenül kell-e műtét?

Kedves doktornő! 25 éve egy kb. 2, 5 cm méretű hideggöb található a pajzsmirigyem jobb oldali lebenyében. Az országos onkológiai intézetben tűbiopsziás vizsgálattal megvizsgálták és jóindulatúnak bizonyult. Az onkológiai intézetben ragaszkodnak a műtéthez arra hivatkozva, hogy a biopsziás vizsgálat nem ad 100 %-os bizonyosságot. A légcső elnyomódott ugyan, de gyakorlatilag ez az állapot semmilyen panasszal nem jár. Rendkívül jó erőben vagyok, minden nap edzek, versenyszerűen sportolok (kenu) , nagyon jól alszom, jó az étvágyam, 59 éves létemre kiválóan megy a szex és nincs semmilyen egészségügyi panaszom. Kérdem én, ezek után normálisnak nevez majd bárki is, ha alávetem magam egy olyan műtétnek, amelynek következtében elveszthetem a hangom és legalább egy hónapig kell lábadoznom? (Megjegyzem: a hangommal keresem a kenyerem és nem is rosszul. A hangom elvesztése súlyos anyagi következménnyel járna. Az ember nem csak biológiai lény. A rossz anyagi helyzet az, ami igazán megbetegít.) Milyen kockázattal jár, ha így hagyjuk ezt az állapotot. Mivel 25 éve nem történt semmi baj, ezután ugyan miért lenne? Átszűrődhet a burkon, amit tűvel alig tudtak átszűrni? A műtét egyetlen indoka tehát, hogy a biopsziás vizsgálat nem ad 100 %-os eredményt? És egy időzített bomba van a nyakamban. Ami 25 év alatt nem robbant fel? A műtétet forszírozó doktornő arra hivatkozik, hogy az MR vizsgálat alapján a göb (vagy göbök) formája nem tetszik neki. A pajzsmirigy teljes eltávolítását pedzegeti, ami, ha jól tudom, drasztikus következményekkel járhat. Egyedüli ok, ami miatt hajlanék a műtétre, az a hiúság. Nem tetszik, amikor a tükörben azt látom, hogy az ádámcsutkám nincs középen. Előre is köszönöm a válaszát. E-mail címem: [email protected] Üdvözlettel Szivák András

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Tóth Judit válasza pajzsmirigy hideg göb témában

Kedves András!

A pajzsmirigyben előforduló un. "hideg-göb" mindenképpen komolyan veendő, ugyanis rosszindulatúság lehetőségét veti fel. A cytológiai mintavétel pozitív esetben megerősiti, de negatív esetben sajnos nem zárja ki a rosszindulatúságot. Sajnos nem csak áttörheti a tokot, hanem áttétet is képes adni a véráram útján, ami a szövettani típustól függően nagyon nagy arányban még akkor is gyógyítható, de a műtét sokkal kiterjesztettebb, és a kezelés sokkal drasztikusabb kell hogy legyen.

Ha nincs rosszindulatúság benne, de dúrva göb, vagy göbök alkotják a pajzsmirigy állományát, ilyenkor sem veszélytelen. Összenyomhatja a környező szöveteket, a nyomási tünetek későbbi következményekkel járhatnak. Itt nyilván a méretek ismerete nélkül, nem adhatok tanácsot, valójában hol tart a folyamat.

Megértem, miről beszél.Nem könnyű a döntés.

Azt tudom Önnek mondani, hogy az elmúlt 2-3 évben egyetlen beteggel találkoztam, akinek rekedtebbé vált a hangja műtétet követően, de köszönhetően a jó műtéttechnikának és az IDŐBEN végzett műtéteknek rengeteg panaszmentes beteggel. A szövődmények általában az óriási, elhanyagolt esetekben várhatóak. Olyan helyen érdemes a műtétet végeztetni, ahol nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek rutinszerűen végzik az operációt.

A pajzsmirigy daganat általában egyébként nem "felrobban", hanem nagyon lassan növöget, de a leggyakrabban azt látjuk, hogy a korábban is meglévő göbök mellett alattomosan megjelenik eltérő szerkezetű Térfoglalás. Lehet követni, lehet ismételni a mintavételt, vagy az ultrahang vizsgálatot (általában jól látható igy is) , de én az Ön helyében barátkoznék a műtét gondolatával.

Egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy rosszindulatú e a göb, csak a szövettani eredmény tud adni.

El sem hiszi, hány ember él a környezetünkben hasonló műtét után, kap kezelést és teljes értékű a továbbiakban minden az életében.

Remélem tudtam segíteni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. március 12., 09:59 ;Megválaszolva: 2016. március 14., 19:56
Kérdések és válaszok: Egyéb
Ismét a hideg göb
Kedves Judit! Köszönöm a válaszát. Meggyőzött és kérni fogom a műtétet. Még csak annyit, hogy nálam alighanem az óriási elhanyagolt esetről...
Fejfájás okai mi lehet?
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt