Emlő ciszta?

Tisztelt Doktornő! 2015 októberében egy csomót vettem észre a bal mellemben. Akkor szoptattam, és jelenleg is szoptatok.Elmentem ultrahangra, melynek eredménye a következő: a bal emlő lat.felső quadransában, a tap. terimének megfelelően a bőrfelszíntől 6 mm-re, szorosan egymás mellett 3 db., kerek, echoszegény, kifejezetten inhomogén képlet van, melyeken belül apró folyadékdepók is megfigyelhetők. A gócokból szimmetrikus hangárnyékok vezethetők, a legnagyobb közös átmérő 19 mm. Mk.emlő álományában, főleg retromamill.tágabb tejutak ábr. Axillákban kóros nyirokcsomó nem ábrázolódik.-abal emlőben leírt képletből asp.cyt.vizsg.jav.-ezt a leletet elvittem egy doktornőhöz, aki azt mondta várjunk a tűbiopsziával, csináljunk később egy kontroll uh-t.Erre az uh-ra 2016. januárban került sor, melynek eredménye a következő: bal oldalon kb. 2-3 óra magasságban lubulált conturu, sima felszínű, kb. 12x23 mm-es dominálóan folyadék karakterű, de belső echokat, szolid részleteket is tartalmazó képlet ábrázolódott. (U2-3) Bal oldalon a centrális tejutak tágabbak, helyenként 4-5 mm átmérőjüek.Esetleg centrális cysták lehetősége is felmerül. A jobb emlőben kóros képlet nem különül el.a tejcsatornák 1, 5-2 mm-nél nem tágabbak. Mk. axillában megtartott echoszerkezetű nyirokcsomók vannak, a legnagyobbak kb. 1, 5 cm átmérőjüek.a jobb emlő U1, bal emlő U2-3. Kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a véleménye ezekről a leletekről? legközelebb júliusban kell mennem uh-ra, de engem kicsit zavar a dolog.Ön szerint konktétan mi lehet ez a csomó, mert nem mondták, hogy konkrétan mi, csak annyit, hogy a szoptatással lehet összefüggésben, viszont az ultrahangos doktornő azt mondta, nem lehet csak a szoptatásra fogni, kicsit összezavartak, válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Tóth Judit válasza szoptatás alatti emlőelváltozások témában

Kedves Kérdező!

Nagyon nehéz igy látatlanban mit mondani ezekről a képletekről, de tény, hogy a szoptatás alatt az emlő szerkezete megváltozhat, sok bizonytalan képet adó, ártalmatlan elváltozás jelenhet meg. A mintavétel tudja 100%-ban tisztázni a bizonytalan gócokat valóban, de nagyon pontos szabályai vannak annak, hogy mikor kell ezt elvégezni.

Azt ajánlom Önnek, hogy olyan emlő-diagnosztikával foglalkozó centrumban jelentkezzen, ahol nagy gyakorlattal rendelkező kollégák fogják eldönteni, mi a további teendő.

Találgatásokba nem szívesen bocsátkoznék.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. február 08., 17:36 ;Megválaszolva: 2016. február 09., 15:21
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV
Kideríthető-e, hogy voltam-e covid...