miért nem érzem jobban magam a gluténmentes diéta hatására?

Tisztelt doktor úr! 2 éve diagnosztizáltak a cukorbetegségem mellé gluténérzékenységet is (vérvétel és biopszia is pozitív) . Azóta természetesen tartom a diétát, az első egy évben még elő-elő fordultak diétahibák, azonban most már ezt teljesen kizártnak tartom. A problémám az, hogy mióta így étkezem, sokkal rosszabbul vagyok mint azelőtt. Nekem semmi tünetem nem volt a gluténérzékenységre a vashiányon kívül (utólag persze rájöttünk, hogy ez okozhatta a migréneket és azt, hogy az izületeim sem a legtökéletesebbek) , se hasmenés, se kiütés se semmi. Most azonban napi szinten fáj a hasam, rendszertelen a székletem, egy nap van, hogy 3-4x kell mennem a mosdóba, máskor meg két napig egyáltalán nem. Illetve elég nyákos is és világos színe van. Próbáltam megfigyelni, hogy milyen ételek okozhatják a panaszokat, egy ideig a tojásra gyanakodtam, volt, hogy a tejre (az 100%, hogy nem a laktóz a ludas, mert édesapám laktózérzékeny és mi is ezt a tejet isszuk, használjuk) , de igazán semmihez nem tudtam kötni a kellemetlen érzést. Hiába diétázok a vasam a legutóbbi vérvétel szerint megint alacsony, karikásak a szemeim, rettentő fáradt vagyok, hízni sem sikerül sehogy és állandóan éhes vagyok. Mocorog a hasam/beleim, csiraknak, puffognak, morognak néha éles fájdalmat érzek. Kezdi megkeseríteni ez a mindennapjaim, tavaly voltam gasztroenterológusnál és hülyének nézett, azt mondta, hogy beképzelem az egézet és javasolta, hogy keressek fel egy pszichológust, tehát tőle okosabb nem lettem és el is bizonytalanított. Ha va bármi ötlete, hogy mi lehet ez az egész, vagy mi legyen a következő lépés nagyon hálás lennék érte! Köszönöm!

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

Mindenképp érdemes újabb vérvételt, szerológiai vizsgálatot végeztetni, mert tökéeletes diéta mellett az antitesteknek már el kellett tűnniük (ezzel igazolható, hogy nem glutén bejutása okozza a jelenlegi panaszokat) . Leírása alapján a problémák akár irritabilis bél szindróma is okozhatja. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. Ha ennek ellenére nem lenne javulás, teljes gastroent. kivizsgálás következhet (hasi ultrahang, széklettenyésztés, colonoscpia) .

Kérdés: 2016. február 01., 10:04 ;Megválaszolva: 2016. február 01., 11:59
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alhasi fájdalom
Kedves Doktornő! Alhasi-hasi fájdalmaim már hónapok óta tartanak. Ezek a vizsgálatok történtek sorrendben: -Ultrahang: bal oldali...
irritábilis bél szindróma
Fekvésre szűnő szúrkáló görcsös...
Tisztelt Doktornő! Hetek óta tartó baloldali és has középen,szúrkáló nyilaló görcsös hasfájás miatt kérném szives tanácsát,javaslatát! A...
gyomorfájás
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a szakvéleményét kikérni a panaszaimmal kapcsolatban. Hónapokkal ezelőtt a házi orvosomat felkerestem, mert gyakran...
Alhasi fájdalom és jobb alhasi is.
Szépnapot. Kb 2hete már hogy a köldököm alatt alhas tájékán és a jobb alhasnál fájdalmam van. Láz hányinger székletrekedés nincs.