Laktózérzékenység? Mit kellene tennem?

Tisztelet Doktor Úr! Olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy állandó hasmenéstől szenvedek. Kb 1,5 hónapja, hogy ez kialakult. Eleinte a vizsgaidőszaknak tudtam be stresszelés miatt, de annak már vége van, ráadásul kevés volt vizsgám is. Aztán gyanakodtam arra, hogy epekövem van, amit most műtenek majd, és lehet attól van. Akármit eszek, legyen tejes, vagy szénhidrát, akármi nem kell 15 perc és kijön minden. Édesanyám laktóz érzékenységre tippel. Lehetséges ez? Nem tudom, ez mennyire lehet súlyos. Kórós súlyvesztést nem tapasztaltam még. Ön szerint mit kellene tennem? A házi orvos elintézte gyomorrontással és Normaflore-al. De nem igazán vált be. Üdvözlette: Erika

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A laktóz intolerancia esetében csak laktóztartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek tünetek. Panaszai alapján irritabilis bél szindrómára gondolnék (ehhez negatív labor, hasi ultrahang illetve széklettenyésztés szükséges) .Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű (legalávv 1 hónapos) akár kombinált használata.

Kérdés: 2016. január 26., 19:48 ;Megválaszolva: 2016. január 26., 21:10
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vizes hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott...
Hasmenés rendszeresen
Tisztelt Doktor Ur. Hónapok óta tartó hasmesésem van.Ez szinte rendszeresen a reggeli órákban jelentkezik, hirtelen székelési ingerrel, majd először...
Rendszeres hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű...
Visszatérő hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 2016 márciusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú hererákot. Abban a hónapban volt két műtétem, majd 4 kúra BEPA...
Emésztési/Székelési problémák
Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban...