Mit tegyünk gyakori, híg széklet esetén?

Tisztelt Doktor úr! A párom 30éves múlt, testépítő, így elég komoly diétákon megy át évek óta. Az étrendje nagyrészt rizsből és csirkemellből áll. Zöldséget szinte semmit nem eszik, gyümölcsöt is csak nagyon ritkán és levest sem szokott enni. Amikor éppen nem diétázik eszik mást is, de biztos vagyok benne, hogy ez nagyon leterheli a szervezetét. Nekik a napi 3 székelés elvileg normális, mert nagyon gyors az anyagcseréjük, de az utóbbi időben nagyon híg a széklete és gyakrabban kell székelnie, nincs is nagyon étvágya (bár ennyi csirkétől szerintem ez nem is csoda) . Most kezdte a diétát megint és 3-4 hónapig még csinálnia kell, de attól tart, hogy ha nem jön helyre az emésztése, akkor nem fogja tudni hozni a megfelelő formát a versenyen. Nagyon sok múlik most ezen, nagyon fontos, szóval mindenképp végig csinálja ezt. Tavaly is a verseny előtt hasmenése volt, de az valószínű vírus volt, viszont ez, hogy szinte mindig híg a széklete komoly aggodalomra ad okot. És még nem is említettem, hogy aranyere is van és a gyakori székelés miatt megesik, hogy vérzik. Vettem már neki vitaminokat, Lactive Plus kapszulát, de nem tapasztaltunk változást. Pár napja emésztőenzimeket rendeltünk, ami mindenféle enzimet tartalmaz, de nem tudom, hogy ez használni fog-e, vagy ha igen, akkor mennyi idő kell, hogy kifejtse a hatását. Orvoshoz még azért nem fordultunk, mert először végig szeretné csinálni a tavaszi szezont, csak most az a probléma, hogy lehet emiatt nem fog neki sikerülni, meg amúgy sem jó elhúzni az ilyen egészségügyi dolgokat. Ha mindenképp orvoshoz kell menni, azt sem tudjuk hogy pontosan milyen orvoshoz lenne célszerű ezzel menni (belgyógyász, gasztroenterológus vagy esetleg más) . Mit javasol mit tegyünk? Segítségét előre is köszönjük!

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

A panaszt okozhatja a szélsőséges diéta is, de lehet a korábbi fertőzés után megváltozott bélflóra következménye. Javaslom, használjon tartósan (legalább 1 hónapig) akár kombináltan pre- és probiotikumokat. A véres széklet miatt mindenképp érdemes majd gasztroenterológiai kivizsgálást végeztetni.

Kérdés: 2016. január 21., 16:59 ;Megválaszolva: 2016. január 21., 17:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vizes hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott...
Hasmenés rendszeresen
Tisztelt Doktor Ur. Hónapok óta tartó hasmesésem van.Ez szinte rendszeresen a reggeli órákban jelentkezik, hirtelen székelési ingerrel, majd először...
Rendszeres hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű...
Visszatérő hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 2016 márciusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú hererákot. Abban a hónapban volt két műtétem, majd 4 kúra BEPA...
Emésztési/Székelési problémák
Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban...