Javasolt-e a gasztroenterológiai vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! A következő panasszal kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Kb. október végén kezdődtek a panaszaim. Eleinte a csak a jobb bordaív alatt éreztem szúró fájdalmat. Ehhez még hányinger, általános rossz közérzet társult. Vesekő gyanúval elküldtek urulógiára. Az itteni vizsgálaton és a megelőző hasi ultrahangon nem találtak semmit. Mivel a tünetekhez általános szédülés-szerű rosszúllét is társult beutaltak gasztroenterológiára. A sürgős jelzésű beutaló ellenére az orvos nem foglalkozott velem, hanem leküldött a korház sürgősségi osztályára, ahol is egy általános laborvizsgálatot végeztetek el, ahol is minden negatív lett. Ezután kerültem a belgyógyászhoz, aki már egy átfogóbb laborvizsgálatot csináltatott (ez már november közepén volt) , illetve az - alsó szakaszt kivéve - gerinc röntgent is. A labor leletek itt is negatívak lettek (bár még pár eredmény nincs meg) , a gerincnél viszont találtak ferdülést, deformációt és a reamatológiára kerültem, ahol is gyógyszereket, illetve januártól kezeléseket írtak elő. De mivel tüneteim fokozódtak (erős hasi diszkonfortérzés, rossz közérzet, általános rossz közérzet, hányinger, gyakori "büfögés", fájdalom a has főleg jobb oldalán bordaív alat és lágyék felett, de néha bal oldalt is) , visszamentem a belgyógyászhoz, aki további gyógyszereket írt fel (Pantoprazole-teva, Dipankrin, Dicetel) , illetve magnéziumot és zsálya teát. Mivel tüneteim így sem változtam, ezért beutalt pszichológiára az erős elgyengülős-rosszúllét miatt, ami eddig összesen kétszer fordult elő. De gasztroenterológiára nem. Az lenne a kérdésem, hogy ezek alapján indokolt lenne-e egy gasztroenterológiai vizsgálat, avagy tényleg nem? Köszönettel: Tamás

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

A fokozott böfögés, és a felhasi fájdalom fokozott levegőnyelés eredménye lehet (evés, ivás, beszéd közben) . Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán, természetesen a gyakori, nyugodt, kis étkezések mellett. Bár a leírt panaszok nem típusosak egyik gastroent. kórképre sem, egy gyomortükrözés, helicobacter vizsgálat azért segíthet abban, hogy előrébb jussunk a diagnosztikában.

Kérdés: 2015. december 18., 08:16; Megválaszolva: 2015. december 18., 08:25
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alhasi fájdalom
Kedves Doktornő! Alhasi-hasi fájdalmaim már hónapok óta tartanak. Ezek a vizsgálatok történtek sorrendben: -Ultrahang: bal oldali...
irritábilis bél szindróma
Fekvésre szűnő szúrkáló görcsös...
Tisztelt Doktornő! Hetek óta tartó baloldali és has középen,szúrkáló nyilaló görcsös hasfájás miatt kérném szives tanácsát,javaslatát! A...
gyomorfájás
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a szakvéleményét kikérni a panaszaimmal kapcsolatban. Hónapokkal ezelőtt a házi orvosomat felkerestem, mert gyakran...
Alhasi fájdalom és jobb alhasi is.
Szépnapot. Kb 2hete már hogy a köldököm alatt alhas tájékán és a jobb alhasnál fájdalmam van. Láz hányinger székletrekedés nincs.