Hasból hátba vagy hátból hasba sugárzó fájdalom (? )

Kedves Doktornő! Hónapok óta tartó, hol erősebb, hol enyhébb hasi fájdalmaim vannak, melyek a gyomor környékéről indulnak, de a bal oldalon a hátba, illetve a bal bordakosár alsó részén körbe is kisugároz. A hát ezen része nyomásra, ütögetésre érzékenyebb is. Fájdalom esetén kissé hőemelkedésem is van, 37-37, 4. Fekve kissé enyhébb, de a testhelyzettől viszonylag független. Reggelre enyhül, de a nap folyamán erősödik. Étkezéshez nem köthető. Háziorvosom javaslatára gyomortükrözésen estem át, ahol enyhe refluxot állapítottak meg, némi felmaródás is volt a nyelőcső alsó részén, erre 1x1 Ludea-t kaptam, amit azóta is szedek. Sajnos a panaszok maradtak ezért legutóbb reumatológiára kaptam beutalót, mellkasröntgent és kétoldali gerincröntgent végeztek. Itt is találtak némi eltérést. Enyhe S alakú scoliosis, a D. VI, VIII, IX, X, XI, XII csigolyatestek ventrál felé kissé keskenyebbek, fedőlapjuk egyenetlen, rajtuk kisebb-nagyobb Schmorl herniák vannak, a köztük lévő discusrések szűkebbek. Illetve az L.I-III alsó fedőlapján lapos Schmorl herniák észlelhetők. A kérdésem pedig, hogy ezen vizsgálatok alatt kiderült "betegségek" okozhatnak-e ilyen tüneteket, vagy esetleg belgyógyászaton kellene keresni a probléma gyökerét? A bal oldali hátfájás miatt a vizeletemet is figyeltem, de semmi változást nem tapasztaltam, így a vesémre nem gyanakszom. A gyomor mögött pedig tudomásom szerint már csak a hasnyálmirigy található. Esetleg az okozhat ilyen fájdalmat, tüneteket? Mit javasol, merre induljak a probléma megoldása ügyében? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza hasi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A kivizsgálásból számomra hiányzik még egy hasi ultrahang, amely sok kérdésre választ adhat.

Lehet egyszerű rekeszsérv, de vastagbél, vese- és hasnyálmirigy eredet is felmerül. Találgatunk.

Hasi UH, esetleg CT vizsgálat, ha nincs eltérés vizelet üledék vizsgálat is szóba jön. A vastagbél eredet kizárására tükrözés a megfelelő vizsgálat.

Ha minden negatív, akkor mondhatjuk, hogy mozgásszervi eredetű.

A korából adódóan nem gondolok "rossz" dologra, de mivel hozzám fordult a kérdésével Ön sem nyugodt teljesen.

Látatlanban találgatok, de nem kérdés, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégeztetném.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. november 29., 17:37; Megválaszolva: 2015. november 30., 08:25
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alhasi fájdalom
Kedves Doktornő! Alhasi-hasi fájdalmaim már hónapok óta tartanak. Ezek a vizsgálatok történtek sorrendben: -Ultrahang: bal oldali...
irritábilis bél szindróma
gyomorfájás
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a szakvéleményét kikérni a panaszaimmal kapcsolatban. Hónapokkal ezelőtt a házi orvosomat felkerestem, mert gyakran...
Alhasi fájdalom és jobb alhasi is.
Szépnapot. Kb 2hete már hogy a köldököm alatt alhas tájékán és a jobb alhasnál fájdalmam van. Láz hányinger székletrekedés nincs.