hasmenés, hasfájás

Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi időben a meglévő refluxos panaszaim mellett gyakran van erős fájdalommal járó hasmenésem. Megfigyeltem, hogy ha gyümölcsöt eszem vagy zöldségfélékből készült ételeket, akkor jelentkezik evés után 3-4 órával sürgetően a nagy dolog. Legutóbb pl. egy hosszabb szünet után ettem kelkáposzta főzeléket, ami kifejezetten jól esett, de sajnos 4-5 óra után nagyon erős hascsikarással, enyhe hányinger mellett sürgősen el kellett érnem a legkisebb helyiséget. Nagy szenvedéssel, hasfájással lettem túl a dolgon. Aggaszt, hogy ilyenkor az erős hascsikarással együtt a derekam is nagyon fájt, szinte mindenem fájt. Egy órával később újra elkezdődött a hascsikarás, egy kisebb hasmenés következett.Egyébként naponta egyszer szokott lenni székletem. Ha csípőset, fűszeresebb ételeket eszem utána erős hasfájásom van, így az ilyen ételeket kerülöm. Elkeserít, hogy már gyümölcsöt, zöldségfélét -a burgonya kivételével- sem ehetek büntetlenül. Hús, tésztafélék, burgonya fogyasztása esetén panaszmentes vagyok. A tejtermékekkel is óvatosnak kell lennem. Laktóz menteset fogyasztok. A fenti panaszaimmal még nem fordultam orvoshoz, mivel nagyon félek a vizsgálatoktól. Protexint szedek 2. hónapja. Naponta rendszeresen min.egy órát gyalogolok, nem sétálok. Mit tudna nekem tanácsolni azon kívül, hogy menjek el orvoshoz, mit tudnék tenni panaszaim enyhítése érdekében. Tanácsát nagyon megköszönném. Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Ha testsúlya nem csökken, vérzést nem észlel, valamint a panasz az éjszakai ágynyugalmat nem zavarja, akkor sürgős orvoshoz fordulás nem szükséges. Érdemes lehet más típusú probiotikumot használni, valamint óvatosan a napi rostfogyasztást elkezdeni növelni (a gyümölcs-zöldség fogyasztás a rost-tartalom miatt okozhat panaszt, ha fokozatosan sikerülne a dózis emelni, hátha sikerülne a zöldség-és gyümölcsfogyasztás mennyiségét óvatosan emelni) . Esetleg emésztőenzim-pótlás is megpróbálható a panaszt okozó ételek fogyasztása előtt.

Kérdés: 2015. november 10., 20:56; Megválaszolva: 2015. november 15., 21:15
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vizes hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott...
Hasmenés rendszeresen
Tisztelt Doktor Ur. Hónapok óta tartó hasmesésem van.Ez szinte rendszeresen a reggeli órákban jelentkezik, hirtelen székelési ingerrel, majd először...
Rendszeres hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű...
Visszatérő hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 2016 márciusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú hererákot. Abban a hónapban volt két műtétem, majd 4 kúra BEPA...
Emésztési/Székelési problémák
Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban ...