maltofer nem használ

Kedves Doktornő! Kislányom 18 hónapos. Közel 1 éve maltofert szedünk, de nem igazán emelkednek az értékei. A hemoglobin értéke 107, a hematokrit értéke pedig 0, 31. A házi orvos gasztroenterológiára és hematológiára küld minket, mivel a maltofernek ennyi idő után már hatni kellene. Egyébként az étvágy nagyon jó a kislányomnak, eleven, virgonc, igazi örökmozgó. Szinte nem is látni rajta semmit. A doktornő szerint mi okozhatja, hogy az értékei nem emelkednek? Mennyire rosszak ezek az eredmények? Válaszát előre is nagyon köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza krónikus vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

A Maltofer mellé gondolom szedett a kicsi Fólsavat és C vitamint is ezek ugyanis együtt hatnak, a vas ezek által tud felszívódni, hasznosulni. Az is fontos, hogy a baba valóban folyamatosan szedte-e a Maltofert vagy kisebb nagyobb kihagyásokkal, sokszor ez is fontos lehet. Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy a vasat az ajánlott adagban adva sokszor nem segít, ellenben mikor a beteg a haematologus szakorvos által javasolt magasabb dózisú Maltofert kapta a vérképe helyrejött, tehát a háttérben lehetnek ilyen gyakorlati dolgok is. A háttérben lehet még például táplálékallergia illetve van egy kórkép amit thalassaemianak nevezünk, ez egy olyan betegség amikor a vörösvértestekben a vaskötő fehérje a haemoglobin szerkezete eltér a normálistól és ez is enyhe vérszegénységgel jár. Bajt nem okoz, teendő nincs vele de legalább az oka tisztázott lesz a vérszegénységnek. A kislánya haemoglobin értéke nem olyan rossz, de vérszegény a kicsi így valóban indokolt a kivizsgálás.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. november 05., 20:48; Megválaszolva: 2015. november 06., 22:59
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyaki nyirokcsomók
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina