• GOT, GPT, GGT lelet eredmény értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! visszeres problémáim vannak ennek következtében lassan 3 hónapja Detralex gyógyszert szedek. az érsebész műtétet javasolt. a lelet eredményeket most kaptam meg, és a GGT eredményem csillagos 77u/l, a GOt 23 a GPT 25. Utobbi kettő úgylátom referencián belül van. Kérdésem, hogy okozhatja-e a Gyógszer a GGt emelkedést illetve javasol-e valamit a doktor úr?

        Dr. Plósz János válasza a GGT témában

        A normális GOT-GPT eredmény azt mutatja, hogy májsejt károsodás nincs, a GGT emelkedést a legenyhébb máj-epeuti sérülés is okozhatja, akár a gyógyszer szedése is (bár a Detralex esetében ez kevéssé valószínű). Ilyen eltérést okozhat gyógyszer, vegyszer, alkohol, de akár túlzott zsír-raktározás is a májban. Ezeket érdemes kerülni, pár hónap múlva a leletet megkontrollálni.


        Kérdés: 2015. szeptember 22., 12:50; Megválaszolva: 2015. szeptember 22., 15:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: