Mi lehet a hosszantartó bűzös bélgázképződés oka?

Tisztelt Doktor Úr! 7 éves kisfiam 1 hónappal ezelőtt enterális betegségen esett át, amely a következőképpen zajlott: napokon át kifejezetten erőteljes és bűzös bélgázok távoztak, amit a has puffadása és a szabad füllel hallható erőteljes bélmozgások mellett más tünet nem kísért. Kb. 3-4 nap után hirtelen vízszerű hasmenés jelentkezett, ami 2-3 nap után megszűnt. Ez alatt kétszer előfordult hányás, és 4-5 napig tartó hőemelkedés (a hasmenés kezdetekor 37°C, majd napról napra kicsivel emelkedettebb, de 38°C fölé nem ment, és az 5. nap után megszűnt) . A széklet színe a gyermeknek beadott széntabletta miatt nem volt megítélhető. Sumetrolimot szedett. Az antibiotikum-kúra megindítása (péntek) utáni széklettenyésztés (hétfői minta; bakt + vírus) negatív lett. Többnapi diéta + probiotikumkúra mellett a hasmenés megszűnt, de a bűzös bélgázképződés megmaradt. Kb. 1-1, 5 héttel a hasmenéses epizód lezajlása után (vagyis mostantól kb. 2 hete) ivott a gyermek ismét tejet (kórelőzményben ételallergia nincs) , ekkortól rendszeresen hasfájásra panaszkodik és ismét nagyon bűzös és nagy mennyiségű gáz termelődik a belekben. Kb. másfél hete laktózmentes étrenddel próbálkozunk (szükség esetén laktáz enzimet is kap) -- a hasfájás enyhült, de a bűzös gázképződés megmaradt.Gasztroenterológus tegnapi tanácsa szerint a tünetek alapján tejmentes diéta javasolt kb. 3 hónapig. Újabb székletvizsgálat is történ a múlt héten -- ezt baktériumra és vírusra megint negatív. Probiotikumot 2 hete újra szed. Mivel a nyáron gyakran jártunk uszodába, felmerült bennem a Giardia-fertőzés eshetősége is. Ön szerint próbálkozzunk a tejmentes étrenddel és várjunk, hogy renedeződik az emésztés, vagy érdemes lehet további vizsgálat a parazitafertőzés irányában? Még egy fontos információ: most kezdte az iskolát, ami alapján a hasfájás lehetne akár pszichés eredetű is, de a kórelőzmény + a gézképződés jellege alapján nem gondolnám, hogy a bűzös bélgázok lehetnek pszichés eredetűek. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza enterocolitis témában

A leírt tünet-panasz oka lehet a bélflóra fertőzés és antibiotikus kezelés okozta károsodása. A korábbi fertőzés másodlagos laktóz-intoleranciát igen gyakran okoz. A parazita-vizsgálatot ugyan abból a mintából meg tudják csinálni, így ha nem alakul a helyzet azt érdemes elvégeztetni. Véleményem szerint kombinált, tartós pre- és probiotikum kúra (pl. Biogaia+Enterol) , illetve 1-2 hónapig tartoptt laktózmentes étrend helyrehozhatja az állapotot.

Kérdés: 2015. szeptember 12., 23:03; Megválaszolva: 2015. szeptember 13., 07:59
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyermek széklete
Tisztelt Doktor úr! A 4 éves kisfiamról szólna a kérdésem. A problémánk idén, az augusztus 20.-ai hosszú hétvégén kezdődött, amikor is egy...
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina