Lelki ok lehet?

Tisztelt doktornő! Szeptemberben egy infekcióval kezdődött a jelenlegi problémám, azóta rekedt a hangom. Októberben mondták először, hogy majdnem teljesen lebénult a jobb hangszálam, gégém. Novemberben már teljesen lebénult, közben kiderült, hogy nincs szájpadlás és lágyszájpadlás reflexem. Kivizsgáláskor nem találták meg okát, idiopátiás gégebénulást állapítottak meg. Decemberben vettem észre, hogy jobb oldalt nehezebben rágok és a nyelvem is ezen az oldalon nehezebben mozog és sokszor fáj. A folyadékot, levest, gyümölcs levét félre-félre nyeltem, de februárban akár naponta többször is előfordult. Azóta valamelyest csökkent, de nem szűnt meg, most már olyan is van, hogy a szilárd ételt sem tudom lenyelni. Hiába rágom, rám jön a köhögés, fulladás és ki kell köpnöm. Februárban nagyon-nagyon minimálisan mozogni kezdett a hangszálam, de mindkét hangszálat mozgató izom elkezdett sorvadni, melynek hatására összezárt hangszalagok között jelentős orsó alakú záródási hiány észlelhető. Márciusban már minimálisan jobb oldalt a gégém is elkezdett mozogni. Kezelőorvosom szerint akkor azt mondta, hogy még kb. jó 2 hónap mire rendeződik a bénulás, 3-4 hónap pedig mire kiderül, hogy a sorvadás az izmokban visszafordul. Voltam neurológus szakorvosnál is, de csak tanácstalan volt. Azon kívül, hogy nincs garat és szájpadlás reflexem nem írt le más változást, csak szóba kérdezte meg, hogy mióta gyengébbek a kezeim, panaszaimmal pedig egyáltalán nem foglalkozott. Májusban már jobb oldalt elmúlt a bénulás hangszalagban, a gége pedig csak renyhén mozog, mindkét hangszálat mozgató izom sorvadt, ezért fonáláskor orsó alakú záródási elégtelenség látható. Forszirozott belégzésnél a hangszalagok aktív paradox zárómozgása indul, mely a légrés kb. 4 mm-es tágasságánál megáll. Nyugalmi légzésnél a jelenség csak időnként volt megfigyelhető, később hullámzóan jelentkezett. Az orvos szerint a paradox mozgást hangterápiával kezelni lehet, igaz hosszú folyamat. A hangszálakat mozgató izom sorvadása ha nem fordul vissza műteni lehet, azaz saját zsírszövettel feltölteni. Mind a neurológus, mind a fül-orr-gégész véleménye szerint felmerül a myasthenia kórtörténetem és tüneteim (fáradékonyság, gyengeség, tevekénységeket abba kell hagynom, mert pl. nem bírok fogni tovább, kiejtem a tárgyakat, stb.) alapján. A neurológiai vizsgálatoknál a garat és szájpadlásreflex már csak renyhe, de az Achilles reflex is renyhe lett, valamint bo. FVT-on fluctuáló jelleggel Trömner jelt észleltek. A neurológusnál felmerült az is hogy pszichés alapon van a dysphoniám, mivel a fül-orr-gégész a paradox mozgásnál szervi eltérést nem látott (de kivizsgálást ez irányban nem végzett) és pszichés eredetűnek vélte. Viszont a bénulást és izomsorvadás okaként neurológiai okot feltételez, valahogy nem jut el az ingerület és ezért vannak szervi eltérésem. A neurológián elvégezték az Enlon tesztet, melynél sokkal jobbnak érzetem a hangom még ha rekedt is volt, folyamatos beszédnél sem ment el és nem változott, melyet mások is így éreztek. A vizsgáló orvos szerint produkáltam magam és véleménye szerint nem változott semmit, igaz előtte se sokat beszéltem vele, így nem igazán tudta összevetni, hogy a hétköznapokban mennyire terhelhető és milyen. Azt viszont tudom, hogy a hét napjait szeptember óta ilyen tisztán nem soroltam fel, mint akkor. Repetatív ENG vizsgálat előtt vagyok. Szeretném megtudni, hogy a gégebénulás, valamint a hangszálbénulás lehet-e pszichés alapon. A hangszál paradox mozgását köhögés okozhatja-e, mivel amikor kialakult előtte erősebben köhögtem. A reflexek kiesését, renyhülését mi okozhatja, ennek kivizsgálására nincs szükség. Milyen vizsgálattal lehet még a myastheniát kimutatni, ha a repetatív ENG is negatív lesz. Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza nyelévzavaf témában

tisztelt Érdeklődő!

- igen, a pszichás eredetű beszéd- és nyelészavar igen gyakori.

- a köhögés nem okozza a hangszál paradox mozgását, de egy vírus mindkettőt okozhatja.

- a reflexkiesés a bénulást kíséró tünet, önmagában nincs jelentőssége, ugyanaz lehet az oka, mint a a gégebénulásnak.

-a myasthenia egyedüli és biztos diagnosztikai vizsgálata az EMG. Ha ez igazolja a myastheniat a panaszai mögött, akkor lesznek egyéb vizsgálatai is, hogy tisztázzák, hogy idiopáthiás vagy másodlagos myastheniája van.

Kérdés: 2015. augusztus 14., 15:59; Megválaszolva: 2015. augusztus 14., 22:43
Kérdések és válaszok: Egyéb
Zsibbadás, gyomorhullámzás
Kurkumin étrend kiegészítő...
Koleszterin csökkentés aktív...
Koleszterin szint, jó és rossz...
Nappali és éjszakai izzadás