hasnyálmiriggyulladás?

Tisztelt Doktor Úr! Nemrég kérdeztem Önt hasnyálmiriggyulladás téában.Egy kicsit aggódni kezdtem, mert az ultrahang vizsgálat szerint a hasnyálmirigy enyhén echoszegény képet mutat. Más eltérés nem látható. Amiláz értékem 269, máj/GOT? GPT/felső határ illetve 3-4 értékkel felette.Lipáz, széklet tripszin rendben van. Az UH-os orvos azt mondta, nics gyulladásban. A gasztroenteorológus szerint pedig az ultrahang alapján lezajlódhatott gyulladás...Ha jelenleg kicsit magasabb az amiláz érték és echoszegény a mirigy képe, akkor jelenleg biztos, hogy nem áll fenn gyulladás? Mi van akkor, ha igen vagy éppen a jelenlegi kép nagyobb gyulladás kialakulásának előjele? Ezek csak találgatások, de eléggé nyugtalanít a helyzet.Van egyébként egy babszemnyi epekövem.Hasmenés miatt vizsgálnak, mely főtt étel/ebéd/után jelentkezik, szinte mindennap.Önnek mi a véleménye? Válaszát megköszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasmenés témában

Ha a lipáz normális, akkor akut gyulladás kizárható. Az akut gyulladásnak egyébként az igen erős hasi fájdalom, hányinger, étvágytalanság a vezető tünete. Az ultrahangos kép jó eséllyel egyéni variációra utal, semmi kórosan nem kell mögötte keresni. Az emelkedett amiláz hátterében lehet macroamylasaemia (kezelés nem igénylő, ártalmatlan állapot) , nyálmirigy-gyulladás is. A lipáz emelkedése nélkül nem tartanám hasnyálmirigy eredetűnek. Az epekövesség okozhat epeuti gyulladás, akár elzáródást is a közös epevezetékben (ez esetben társulhat hozzá akut ahsnyálmirigy-gyulladás) . Emiatt epekövesség esetén az epehólyag eltávolítása javasolt. Véleményíem szerint panaszait irritabilis bél szindróma hasmenéses formája okozza. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2015. június 26., 07:38; Megválaszolva: 2015. június 26., 16:29
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vizes hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 2017-ben kezdődött napi ötször hatszor volt hasmenéses székletem és eltartott 2-3 hónapig, utána normalizálodott...
Hasmenés rendszeresen
Tisztelt Doktor Ur. Hónapok óta tartó hasmesésem van.Ez szinte rendszeresen a reggeli órákban jelentkezik, hirtelen székelési ingerrel, majd először...
Rendszeres hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 éve küzdök rendszeres hasmenéssel. Kb. 27-28 évesen eltávolították az epehólyagom. 20 évvel ezelőtt a Kreon 2000 nevű...
Visszatérő hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 2016 márciusában diagnosztizáltak nálam rosszindulatú hererákot. Abban a hónapban volt két műtétem, majd 4 kúra BEPA...
Emésztési/Székelési problémák
Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban ...