szürke nyelv és keserű szájíz

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta problémám, hogy keserű a szám és szürke a nyelvem. Ezidáig még nem sikerült gyógyulást hozó megoldást találni, pedig voltam pár orvosnál. Gyomor-, béltükrözésen túl vagyok, negatívak. Éppen tegnap diagnosztizált egy gasztroenterológus refluxot, ő leginkább csak a keserű szájízre vonatkoztatva. De a szürke elváltozásra nem mondott semmit. Nincsen savas felböfögésem, a gyomortükrözés eredményén sem utal semmi erre. Nagyon sok levelet olvastam e témában, és ismerek is pár refluxos beteget, de a nyelv szürke elváltozását egyik sem említi. Korábban már szedtem savlekötőt, de a tüneteim nem változtak. Kérem a tisztelt Doktor Urat, hogy ha tud, e témában írjon Nekem valami bíztatót, mert már olyan keserű lesz az életem, mint a szám íze. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza szürke nyelv témában

A szürkés-fekete nyelv esetén a nyelvhát mirigyei megnagyobbodnak illetve elszineződnek. Ennek oka nem teljesen tisztázott, de előfordul candida albicans fertőzés miatt, dohányzás mellett vagy akár vérszegénységhez társulva. Ezen kiváltó okokat érdemes vizsgálni, szükség esetén kezelni. Helyileg a fokozott szájhigiénia illetve timol vagy genciánaibolyás ecsetelés jöhet szóba.

A keserű szájíz valóban utalhat epés refluxra, de ehhez savas visszacsorgás is társul szinte minden esetben (prokinetikumok- Cerucal, Domperidon-, illetve gyakori, rendszeres, kis étkezések tartása csökkentheti a reflux mértékét) .

Kérdés: 2015. január 17., 16:59; Megválaszolva: 2015. január 18., 08:44
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés