Erozív reflux és epekő

Tisztelt Doktornő! Már kérdeztem egyszer öntől, ezúton is köszönöm a válaszát! A gyomortükrözés eredménye ez volt (gyomorszájnál lévő fájdalom miatt): Lelet: Cardia lazán zár. A nyelőcső nyálkahártyája a cardia felett hyperaemias, hosszanti csíkokban erodált. LA st B reflux. diagnózis: K2100 refux, oesophagitissel. Nos azóta is szedem a Controloc ot először 1 hétig 2*40mg majd 1*40mg jelenleg 20mg este lefekvés előtt (így nem émelygek reggel) . A problémám, hogy még mindig fájdogál a gyomorszájamnál a felmaródás(? ) pedig már eltelt kb1.5 hónap gyógyszeresen. Van aki szerint a gyógyulás jele is lehet ez. Ami miatt önnek írok, az az, hogy nekem Ultrahangon epeköveket (nem is kicsiket 2*20mm és több kisebb) találtak. Epegörcsöm soha nem volt, hányni se hánytam soha, igaz a székletem kicsit világosabb barna, sárgásabbtalán (ez állítólag mástól is lehet) és napközben böfögök sűrűn (nem találtam szebb szót rá, de ez a böfögés állítólag a Controloc által elnyomott sav miatt is lehet) . Mint mindenki énis szeretném elsősorban elkerülni az epehólyag műtétet az epekövek miatt (a családban egyik rokonom 3 héttel az epehólyageltávolítás után meghalt, valamilyen elfertőződésben (talán valami műhiba volt ezért rettegek tőle) . Kérdéseim: Elképzelhető, hogy az epekövesség miatt maródott fel a nyelőcsövem? A tükröző főorvos úr nem talált epefolyást a gyomrokban, azt mondta a reflux miatt van, ami lehet, mivel előtte egy nagy traumán estem át, idegileg kész voltam, de azért bennem motoszkál, hogy talán az epém kezdett el rosszalkodni (az ultrahang szerint nem gyulladt, nincs epevezetéktágulat, a vérkép eredményem jó volt, a májérték (nem jut eszembe a rövidítése) felső határon volt, de határérték közelében, 1 vagy 2 számmal magasabb csak, második vérképnél beleesett a határértékbe, tehát azt mondanám a májértékeim jók. Amennyiben ön szerint epekövesség is okozhatta, szedhetek rowachol (ezt ebéd előtt szedem) mellett valami epehajtót (Cholagol) ezt szedhetem PPI vel (Controloc) együtt? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Szigeti Nóra válasza epe reflux témában

Kedves Kérdező!

Epe csak epés reflux esetén okozhat refluxbetegséget. Ilyenkor az a gond, hogy a vékonybél elejére normálisan bejutó epe egy része a gyomorba és a nyelőcsőbe jut vissza, ezért ennek megelőzésére annak továbbhaladását segítő ún. prokinetikum (pl. domperidon) szedendő a Controloc mellé. Ezekkel az epekövekkel telt epehólyag azonban "megérett" az eltávolításra, bár nem tagadható, hogy a beavatkozás után gyakoribb az epe reflux.

Kérdés: 2014. december 12., 08:00; Megválaszolva: 2014. december 12., 19:14
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés