• Miért szédül edzés közben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Van egy barátom, aki miatt kicsit aggódok. 23 éves, régóta edz már folyamatosan, de mesélte, hogy soha nem volt ilyen baja, ami annyit takar, hogy edzés közben, ha egy kicsit is bent tartja a levegőt és úgy erőlködik, akkor elszédül. Edzés közben nagyon fontos a megfelelő légzés, mély levegő be, és amikor nyomjuk ki a súlyt, akkor lassan kifúj. De mondta, hogy nem tudja lassan kifújni a levegőt, mert attól is nagyon elszédül. Ez az állapot tart már fél éve, majdnem minden edzésnél, majdnem minden gyakorlatnál, ahol kicsit is meg kell erőltetnie magát. Ezáltal nem tud normális edzést sem csinálni. De pl. futásnál semmi baja nincs. Volt vele orvosnál is, aki vett vért, csinált EKG-t, és terhelésesen is volt, és mindegyik eredménye tökéletes lett. Az orvos azt válaszolta, hogy Ő nem tudja megmondani, hogy abban az adott pillanatban miért szédül fél év óta és majd biztos elmúlik. Szerencsétlen ezzel a válasszal semmit nem tud kezdeni. Próbált már szőlőcukrot is enni edzés előtt, vagy közben, vagy edzés előtt normálisan enni, vagy éppen nem enni, de semmi sem segített.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a szédülés, edzés témában

        A tüneteket valószínűleg az okozza, hogy a barátja esetében az agyi keringés az erőlködés hatására átmenetileg lecsökken. A mély belégzés után, ha a levegőt bent tartják, a mellkasi nyomás megnő, és ez gátolja a vér visszaáramlását a vénákból a szívbe, ezért a szívből az agyba áramló vér mennyisége is csökkenhet. Ennek elkerülésére fújják ki az emelés közben a levegőt, de írta, hogy már a légzés visszatartásától rosszul lesz. Lehet az is, hogy a keringési reflexeket szabályozó bolygóideg (nervus vagus) túlingerlődéséről van szó. Mindenképpen figyelemfelkeltő tünet, különösen azért, mert újonnan lépett fel. Valószínűleg még további vizsgálatokra volna szükség (elsősorban szívultrahangra), ki kellene zárni a szív esetleges rendellenességeit. Addig pedig szerintem függessze fel ezeket a nagy terheléssel, erőlködéssel járó gyakorlatokat, nehogy valamilyen káros következménye legyen: akár megtörténhet az is, hogy elszédülve elesik és sérüléseket szenved akár a súllyal, akár anélkül.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. szeptember 07., 17:20; Megválaszolva: 2014. szeptember 10., 07:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        4 éve mélyvénás trombózisom volt, ami párosult kétoldali tüdőembóliával. 2x10 percig teljes kerngési sokk,amiböl sikeresen felépúltem.Viszont állandó lábfájdalom és hátfájdalom kiséri az életemet. Próbáltam munkát vállalni,de egy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés