Atoris 20 mg helyettesítése

Öt éve szedem a 20 mg-os Atorist. Előtte (2008. januárban) az összkoleszterinszintem 7, 7 mmol/l, a HDL 1, 3 mmol/l volt. 2009. november: összk. 4, 7 mmol/l, trgicerid 1, 9 mmol/l, HDL 1, 4 mmol/l, LDL 2, 4 mmol/l. 2012. március: összk. 3, 9 mmol/l, trgicerid 2, 23 mmol/l, HDL 1, 25 mmol/l. 2012. októberi adatok: testtömeg 76, 9 kg, elérendő testtömeg: 76, 9 kg, vázizom: 33, 2 kg, testzsír: 17, 6 kg, derék-csípő arány 0, 88, testtömeg index 24, 3 kg/m2. Az Atoris tb-támogatása megszűnt. Támogatott és így olcsóbb atorvastatin hatóanyagú gyógyszert tizenhatfélét, fluvastatin hatóanyagút további háromfélét találtam az interneten. Gyakorlati tapasztalatok alapján, a gyógyszer eredményességét és esetleges mellékhatásait figyelembe véve, melyik ajánlható leginkább a már nem támogatott Atoris helyettesítésére? Van a "választékban" olyan, amelyiket nem ajánlana? És ha lehet még kérdésem: mi indokolta az Atoris tb-támogatásának megszüntetését, egészségügyi okok (pl. mellékhatásokról összegyűlt tapasztalatok) , vagy fiskális döntés volt? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza sztatinok témában

Tisztelt Kérdező!

A gyógyszerkészítmények ártámogatásának megállapítása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörébe tartozik. Amennyiben egy készítménnyel kapcsolatban biztonságosság szempontjából megalapozottan kedvezőtlen eredményeket, mellékhatásokat észlelnek, a hatóságok kivonják a készítményt a forgalomból. Atorvastatinból, mint látja, több készítmény is van, sőt fluvastatinból, rosuvastatinból stb. is.

Érdemes olyan készítményt választani, amellyel már hosszabb ideje vannak tapasztalatok. (pl a háziorvosának)

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. április 07., 17:50; Megválaszolva: 2013. április 09., 21:13
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyelőcsővel lehet a baj?
Pecsétviaszgomba fogasztása
Labor leletek értelmezése
Kreatin kináz
Érdellődéd