Lisztérzékenység és cukorbetegség

Tisztelt Doktor! Cukorbeteg vagyok már gyerekkorom óta.Sajnos most úgy néz ki, hogy lisztérzékeny is.Szeretném kérdezni, hogy ha ez a két betegség együtt hogy igazítható egymáshoz? Mivel eléggé ugrál a vércukrom alacsony eredménynél mi a teendő? Anyagiak hiányában ezt hogyan tudom megoldani? Szociális járulékot kapok ami 27.000 ft havi jövedelmet jelent.Ebből a cukorbetegségemhez való diétás dolgokat sem tudtam megvenni.Hogy jutok akkor a drága liszt érzékenyeknek való ételhez? Nagyon kérem segítsenek legalább jó tanáccsal mit tehetnék, hogy a diétákat be tudjam valahogy tartani.Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Irinyi-Barta Tünde válasza isztérzékenység témában

Kedves Kérdező!

A lisztérzékeny étrendben is fogyaszthatók a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, de továbbra is számolni kell azok szénhidrát tartalmát. Annyi változás lesz az életében, hogy kerülnie kell a búza (liszt, búzacsíra) , rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza tartalmú ételeket.

A gabonafélék közül továbbra is fogyasztható a kukorica, burgonya, rizs, köles. Költségkímélőbb lehet, ha a kenyeret otthon készíti el, és a kukoricaliszt ára nem sokkal magasabb a búzalisztnél (1 kg kukoricaliszt ára 240 ft körül mozog) . Válassza a light, zsírszegény termékeket (pl. margarin, tej, tejföl, joghurt, sajtok, ezek sem kerülnek többe) , és sovány húsokat (pl. sertéskaraj, a szárnyasok elkészítésénél távolítsa el azok bőrét) . Kerülje a készételeket, levesporokat, konzerveket. Mozogjon rendszeresen, ezzel is csökkentheti vércukorszintjét.

Tisztelettel: Barta Anikó Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2013. január 20., 23:57; Megválaszolva: 2013. január 23., 09:41

Kérdések és válaszok: Egyéb

Seb típus megítélése
Tisztelt Doktornő! Egy ilyen sebet vettem észre a gyerekemen. Ön szerint lehetséges, hogy ez egy harapás nyom, akár egér? Felnagyítva furcsa a seb...
Magas vérsüllyedés és triglicerid...
Tisztelt Doktor Nő, Válaszolva korábbi kérdésére - igyekszem napi 2 liter tiszta vizet inni, az utóbbi időben munkahelyi stressz miatt...
Féloldali zsiborgás
Lelet kiértékelése
A múltkor írtam önnek és a választ...