Csont-rezgéskeltéses hangszórók

Tisztelt Hölgyem / Uram! Zajos környezetben dolgozom, és néha szükség lenne hangszóró használatára is. Erre van egy olyan megoldás, amikor olyan füldugót használnak, aminek a közepében egy kis furat van, és ezen át jut a hang a dobhártyához. Azt hiszem, ilyet látni a híradósokon vagy személyi védelmet ellátó biztonsági embereken. Illetve azt, hogy egy alig észrevehető áttetsző vékony cső vezet a hangszórótól a fülükbe, ahol a füldugó furatába illeszkedik és így jut a hangszóró hangja a dobhártyához. Ez elég egyszerű, de van egy másik módszer, ami mostanában kezd elterjedni. Ez a Csont-rezgéskeltéses hangszóró vagy Bone Conduction Speaker. Ez megkerüli a dobhártyát. Ez biztonságosan használható több órán át? Nem ártalmas az egészségre?

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Zaránd Rajmund válasza Bone conduction speaker témában

Tisztelt Uram!

Nem teljesen világos a kérdése, mármint hogy miért jó a dobhártyát megkímélve terhelni a sérülékeny belső fület.

De a lényeg: a zajterhelés a belső fülben ülő receptorokat (illetve pontosabban ezek erősítését biztosító külső szőrsejteket) károsítja. Vagyis tökéletesen mindegy, hogy a hangvezető rendszeren vagy közvetlen a csonton át jut a rezgés a csigába, a zajterhelés minőségén ez semmit nem változtat, krónikusan halláskárosodást okoz, néha rövid behatás után is!

Kérdés: 2012. december 23., 14:46 ;Megválaszolva: 2012. december 23., 18:14
Kérdések és válaszok: Egyéb
Stroke utáni állapot
Fejfájás okai mi lehet?
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt