Milyen káros hatása van/lehet a túlzott mennyiségű olanzapin szedésének?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tíz évvel ezelőtt kerültem kórházba schizofrénia betegséggel, amely több év alatt alakulhatott ki, de "látványos" szakasza néhány hónap alatt alakult ki. Kezdetben risperdalt szedtem rivotrillal és zolofttal együtt. A zoloft szedését néhány hónappal, a rivotril szedését kb. három évvel a kórházból való hazaengedés után hagytam abba.Két hetet töltöttem kórházban, de a főorvos szerint, aki nem a kezelőorvosom volt, tovább kellett volna maradnom. 2003. januárjától elkezdtem szedni 7, 5 mg zyprexát. Hamar "kiütött" napi 12 órát aludtam. A kezelőorvosom úgy értékelte, hogy ez kevés, mert nem alszom rendesem mert szerinte azért karikás a szemem. Ezután azt vettem észre, hogy egy évvel később már jóval 20 mg felett volt az adagom, és 2005.-ben már 30 mg volt. Ekkor már ébren is aludtam, nyomott voltam és a memóriám végtelenül lelassult. A gyógyszerem rendszertelenül szedtem, ami azt jelenti, hogy a kollégiumba való visszautazásom alatt már a vonaton bevettem a napi adagom (este 7 óra) és mire beértem (este 9 óra) már azt is elfelejtettem, hogy bevettem-e és a biztonság kedvéért még egyszer bevettem. Egészen 2009-ig szedtem 35 mg zyprexát (velotab), amikor is a kezelőorvosom "kidobott" és a mostani kezelőorvosom csodálkozott, és hamar levitte az adagot 15 majd 5 mg-ra (kb másfél év alatt). Most 7.5 mg olanzapin tevát szedek, és úgy érzem, hogy az alvás segítésén kívül már nem volna rá szükségem, továbbá az elalvási nehézség csak akkor jelentkezik, ha velotabot szedek. A kérdésem az, hogy, mint utólag megtudtam, ilyen magas adag szedése, ilyen hosszú idő alatt, milyen szervi- elsősorban agyi- elváltozást okoz(hat) úgy, hogy 2006 óta állandóan zúg a fülem, ami hirtelen, egyik este alakult ki (mintha csak bekapcsolták volna)? Valóban indokolt lehetett-e ilyen mennyiség szedetése? Van-e okom rossz szándékot sejteni? Ha okozhat elváltozást, annak mik lehetnek a tünetei, mire figyeljek? Válaszát, és egyben segítségét, előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Veress Dóra válasza a gyógyszer mellékhatás témában

Kedves Kérdező! Schizophren betegeknek napi 15-2o mg olanzapinnél nem érdemes többet adni, mert magasabb dózisoktól sem várható jobb eredmény. Ilyen szempontból a 35mg /nap dózis megmagyarázhatatlan, és a kezelőorvosának tudnia kellett volna, hogy a zavartsága, az aluszékonysága, a memóriazavara a gyógyszer miatt alakult ki. Utánanéztem, hogy milnye következményei lehetnek a hosszú távú nagy dózisú olanzapin szedésnek, de a fülzúgás nem volt köztük. Ha eddig még nem tette volna meg, keresse fel a fül-orr-gégészetet, és derítsék ki, hogy a zúgás a füléből jön vagy agyi eredetű? Ezen kívül meg kellene vizsgáltatnia a szívét is egy kardiológussal különös tekintettel a szívritmus zavarokra és a szíve általános állapotára. Emellett keresse fel a háziorvosát és végezzenek el egy laborvizsgálatot, ami betekintést ad a vérképébe, a vércukorszintjébe és a vese- és májfunkcióiba. Ha az eredmények nem mutatnak kórosat, akkor azt lehet mondani, hogy különösebb maradványtünetek nélkül "megúszta" ezt a kezelést.

Kérdés: 2012. december 13., 19:45; Megválaszolva: 2012. december 18., 22:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem