Milyen káros hatása van/lehet a túlzott mennyiségű olanzapin szedésének?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tíz évvel ezelőtt kerültem kórházba schizofrénia betegséggel, amely több év alatt alakulhatott ki, de "látványos" szakasza néhány hónap alatt alakult ki. Kezdetben risperdalt szedtem rivotrillal és zolofttal együtt. A zoloft szedését néhány hónappal, a rivotril szedését kb. három évvel a kórházból való hazaengedés után hagytam abba.Két hetet töltöttem kórházban, de a főorvos szerint, aki nem a kezelőorvosom volt, tovább kellett volna maradnom. 2003. januárjától elkezdtem szedni 7, 5 mg zyprexát. Hamar "kiütött" napi 12 órát aludtam. A kezelőorvosom úgy értékelte, hogy ez kevés, mert nem alszom rendesem mert szerinte azért karikás a szemem. Ezután azt vettem észre, hogy egy évvel később már jóval 20 mg felett volt az adagom, és 2005.-ben már 30 mg volt. Ekkor már ébren is aludtam, nyomott voltam és a memóriám végtelenül lelassult. A gyógyszerem rendszertelenül szedtem, ami azt jelenti, hogy a kollégiumba való visszautazásom alatt már a vonaton bevettem a napi adagom (este 7 óra) és mire beértem (este 9 óra) már azt is elfelejtettem, hogy bevettem-e és a biztonság kedvéért még egyszer bevettem. Egészen 2009-ig szedtem 35 mg zyprexát (velotab) , amikor is a kezelőorvosom "kidobott" és a mostani kezelőorvosom csodálkozott, és hamar levitte az adagot 15 majd 5 mg-ra (kb másfél év alatt) . Most 7.5 mg olanzapin tevát szedek, és úgy érzem, hogy az alvás segítésén kívül már nem volna rá szükségem, továbbá az elalvási nehézség csak akkor jelentkezik, ha velotabot szedek. A kérdésem az, hogy, mint utólag megtudtam, ilyen magas adag szedése, ilyen hosszú idő alatt, milyen szervi- elsősorban agyi- elváltozást okoz (hat) úgy, hogy 2006 óta állandóan zúg a fülem, ami hirtelen, egyik este alakult ki (mintha csak bekapcsolták volna)? Valóban indokolt lehetett-e ilyen mennyiség szedetése? Van-e okom rossz szándékot sejteni? Ha okozhat elváltozást, annak mik lehetnek a tünetei, mire figyeljek? Válaszát, és egyben segítségét, előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Veress Dóra válasza gyógyszer mellékhatás témában

Kedves Kérdező!

Schizophren betegeknek napi 15-2o mg olanzapinnél nem érdemes többet adni, mert magasabb dózisoktól sem várható jobb eredmény. Ilyen szempontból a 35mg /nap dózis megmagyarázhatatlan, és a kezelőorvosának tudnia kellett volna, hogy a zavartsága, az aluszékonysága, a memóriazavara a gyógyszer miatt alakult ki. Utánanéztem, hogy milnye következményei lehetnek a hosszú távú nagy dózisú olanzapin szedésnek, de a fülzúgás nem volt köztük. Ha eddig még nem tette volna meg, keresse fel a fül-orr-gégészetet, és derítsék ki, hogy a zúgás a füléből jön vagy agyi eredetű? Ezen kívül meg kellene vizsgáltatnia a szívét is egy kardiológussal különös tekintettel a szívritmus zavarokra és a szíve általános állapotára. Emellett keresse fel a háziorvosát és végezzenek el egy laborvizsgálatot, ami betekintést ad a vérképébe, a vércukorszintjébe és a vese- és májfunkcióiba. Ha az eredmények nem mutatnak kórosat, akkor azt lehet mondani, hogy különösebb maradványtünetek nélkül "megúszta" ezt a kezelést.

Kérdés: 2012. december 13., 19:45; Megválaszolva: 2012. december 18., 22:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
Magas GGT, GOT, GPT
Jó napot kívánok mindenkinek. Járok bőrgyógyászhoz ugyanis pattanások és akne jelent meg a vállamon és hátamon még tinédzser koromban és ez most...
Agyoedema
Mi lehet a baj? mindkét kézfej és lábfej valamint jobb szemhéjduzzanat oedemas felpuffadás.okozhat e solu medrol im adása pár nap után ilyen tünetet
Húgysav szint emelkedést okozhat e...
Az alábbi gyógyszerek okozhatnak e húgysav szint és vércukorszint emelkedést? Asa protect100, tanydon 8o,curidol 37,5mg, rawel sr 1.5 mg. Köszönöm...
gyógyszer abbahagyása?
Az orvos peritolt írt fel,elolvastam a tájèkoztatót,AZT írja az elö par napba fáradèkonyság álmosság elöfordul,de ez napokon belül...
Érprobléma
Üdvözlöm! Szeretném segítségét , kérni! Április 23.-án szteroid injekciót kaptam ,Diprophosból egyet. Rá két napra kezdődtek a problémáim...