Alkoholista?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Alkohol problémával kapcsolatban kérdeznék Öntől néhány dolgot.Férjem 33 éves, és már 16 éves kora óta alkohol problémákkal küzd. Mostmár én is vele együtt szenvedek a gyerekkel együtt. Azt állitja, hogy mivel ő csak sört iszik, ami nem tömény ital, nem is alkoholista. Azért issza, mert szereti, és inni is fogja amig csak birja. Már a családjával is összeveszett ez miatt, és szerinte mindenki a környezetemben bebeszéli nekem, hogy ő alkoholfüggő.Naponta megfordul a fejemben a válás gondolata, egyszerűen bebeszélem magmanak hogy ez mind nem komoly, és hogy ő tényleg nem alkoholfüggő. Rendszeresen iszik sört, és azt 8-9 üveggel. (van hogy többet is) .Ha három-négy napig kibirja hogy ne igyon, azután szinte nem győzi bepótolni a mennyiséget. Iszik, mert nehéz a munkahelyen, mert éppen jó a kedve, vagy mert alkalom van rá. Addig nem tud felkelni az asztaltól vendégségben sem, amig van sör.Volt rá példa, hogy pálinkát is ivott rá, vagy bort. Mindent megigér, hogy majd megváltozik, mert nagyon szeret minket, és mindent megad nekünk, és hát nem bánt fizikailag, de nem tudom mit remélhetek. Milliószor beszéltem vele, utálom az alkohol szagát érezni rajta, és útálom hogy mindig autókáztat minket mámoros állapotban is. Megpróbáltam már szépen és fenyegetéssel is, de a végén mindig abban maradunk, hogy nem érti miért vagyok kiakadva, amikor "ő nem is ivott". Mindketten jól keresünk, de mégsincs pénzünk, viszont sörre és cigire persze mindig jut. Egyszerűen nem tudom, vagy nem akarom látni végre, hogy ő alkoholista-e, vagy én túlzom el a dolgot.Szeretnék tanácsot kérni, vajon csak én túlzok, vagy más is úgy látja-e, hogy ez igy nem normális. A válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Nagy Rudolf válasza alkoholizmus témában

Kedves Kérdező!

Az "alkoholista" kifejezés általánosító fogalom. Az alkoholizmusnak ugyanis több típusa létezik. Kezdve a az alkalmi ivóktól a függő szenvedélybetegekig. A függőségre jellemző, hogy egyre nagyobb mennyiséget fogyaszt az érintett, a kívánt hatás elérése érdekében. Hosszabb idő elteltével az alkoholfogyasztás tulajdonképpen a megvonási tünetek, hiányérzet rosszullétek megakadályozását, megelőzését is szolgálja, persze nem célszerűen mert az alkoholfogyasztó állapota csak egyre romlik. Az ital minősége nem meghatározó, ugyanis a függőség az italban levő alkohol okozza. 5% os alkoholtartalmú 8-9 üveg sörnek (4-4, 5 liter) kb. pl. 2 liter borral egyenértékű az alkoholtartalma. Ha a fogyasztás szüneteltetésekor hiányérzet esetleg megvonási tünetek jelentkeznek (kézremegés, izzadás esetleg görcsös állapotok) valószínűleg függőségről van szó. Amit Ön tehet, próbálja férjét külső segítség igénybevételére motiválni. Fenyegetéseknek eredménye általában nincs (pl. "ha nem változol elhagylak") , csak akkor ha azokat következetesen be is tartják. Segítségért a helyileg illetékes addiktológiai vagy pszichiátriai gondozóhoz fordulhatnak, esetleg szenvedélybetegek közösségi ellátásával foglalkozó szolgáltatóhoz ahol a család is segítséget kaphat.

 Nagy Rudolf
Nagy Rudolf Addiktológiai konzultáns
Kérdés: 2012. augusztus 27., 18:32; Megválaszolva: 2012. augusztus 28., 13:36
Kérdések és válaszok: Egyéb
Rendszeresen, naponta alkoholizálás...
Külön élő férjem alkohol függő már év tizedek óta. Az utóbbi 1 évet alaposan át itta minden nap részegségig. Most valószínű hogy jelentkeznek...
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina