Vérkép, Egfr

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 34 éves férfi vagyok , 90-92 kg 175 cm. Szokásos évenkénti laborvizsgálaton voltam. Csatoltam az eredményt. (Egfr: 80.6 , Triglicerid 2.4) Kreatinin 103, Karbamid 6.1, Húgysav 413 . 2020 április 23.-i teljes vérképben (post covid csomag) Egfr 86, Triglicerid 1.7, Kreatinin 98, Karbamid 4.5, Húgysav 377. Tehát minden emelkedett és romlott ám még az adott labor határértékein belül. (Kivéve az egfr-t és a trigliceridet.) Novemberben kaptam a 3. kínai oltást. Igazából semmilyen tünetem nincs, a vizeletem színe mennyisége rendben van, nem csip nem ég. Folyadékot kb 1.5 - 2 litert iszom (ásványvíz) . Testmozgás nem igazán van. De elhízottnak sem mondanám magam . Inkább túlsúlyosnak. Hasi Uh-ra is szoktam járni rendszeresen ott semmi eltérést nem találtak legutóbb. (2020 június kb.) . Ezomeprazolt szoktam szedni Refluxra amikor aktív éppen. Most szedtem kb 3 hétig, 5-6 napja hagytam abba mert javultak a tünetek. Vitaminokat is szedek (Multivitamin , C+D vitamin, Magnézium, B vitaminok) . Kérdésem az lenne hogy jelenthetnek e ezek az eredmények veseműködési zavart vagy veseelégtelenséget? Mit javasolna mitévő legyek? Nagyon megvagyok ijedve! Köszönöm válaszát. Tisztelettel. R.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza laboreredmény témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel korábbi betegségeit, megelőző anamnézisét nem ismerem pontosan ezért a laborleletének értelmezése is tájékoztató értékű.

A csökkent eGFR érték valóban jelezhet veseműködési zavart, valóban a kreatininből számolják, (amely értékben látható egy romlás) viszont ez egy becsült érték. Mivel a laborban valószínűleg nem volt megadva a testsúlya és a testmagassága, a számítás egy feltételezett 1,73 m2 testfelületre történik automatikusan (ez 170 cm testmagasságnak es 61 kg testsúlynak felel meg, ami nem egyezik pontosan a maga értékeivel)

Ennek a laborértéknek az eredménye egyébként függ az aktuális hidratáltsági állapottól is, kérdés számomra hogy ivott e vérvétel előtt? Szoktuk javasolni hogy nyugodtan meg lehet inni minimum fél liter VIZET előtte, hogy könnyebb legyen a vérvétel és a kiszáradást is jelző kreatinin is jobban korreláljon a valósággal. (cukrosat nem szabad inni vérvétel előtt)

A vesefunkciót egyébként számos egyéb dolog is befolyásolja, gyógynövények, étrend kiegészítők, fehérje porok, szteroidok, egyéb vesetoxikus gyógyszerek, bármi amit esetleg még szed;(mindezek ronthatják). Egyes férfiak erre különösen érzékenyek. A következő kontroll előtt érdemes ha szed ilyesmit elhagyni és bőven inni előtte.

Ez a jobbik eset.

Ami miatt azonban azt mondom hogy érdemes lenne a háziorvosát, (aki tisztában van előző betegségeivel, pontos anamnézisével) esetleg nephrológus - belgyógyász szakorvost mielőbb felkeresnie, hogy az eGFR (kreatinin) értékek romlása és a triglicerid romlása párhuzamos, mivel a triglicerid értéke 2,3 felett rizikófaktor is többek között vesebetegségben, érbetegségben. Érdemes lenne emellett megnézni hogy a vizeletében van e ezzel a romlással párhuzamosan fehérje, vagy mikroalbuminuria (szintén egyfajta fehérjeürítés). Ezt akár specifikus vizeletvizsgáló pálcával (stix) (pl Cybow márka) is lehet vizsgálni, amely egyes általános forgalmú gyógyszertárakban is kapható. A vesebetegségekben jellemzően van mikroalbuminuria és/vagy fehérjevizelés is.

Bővebben itt tud olvasni még erről a laborparaméterről:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/19575/gfr-glomerularis-filtracios-rata

Mielőbbi jobbulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. január 10., 20:55; Megválaszolva: 2022. január 23., 17:34
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Laboreredmény
Véreredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véreredményemet szeretném ha kiértékelné,hogy kell e aggódnom valamilyen probléma végett.Köszönöm.
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?