Labor lelet

Tisztelt Uram/Holgyem, Mellekelt laborleletemmel kapcsolatban szeretnek felvilagositast kerni. 29 eves no vagyok. Az aTPO elteressel tisztaban vagyok, illetve hogy koromhoz kepest a TSH szint kisse magas (Oroklodo pajzsmirigy gyulladasom van, gyogyszert meg nem kell szednem de szedek szelen es cink taplalekkiegeszitot) . A tobbi elteressel kapcsolatban szeretnek informaciot kapni: MCHC, Neutrofil granulocita, limfocita, protombin ido, CRP, vas, transzferrin szaturacio. A limfocita es granulocita elteres a pajzsmirigy problemanak koszonheto? Gyermekkoromban sokszor kezeltek verszegenyseggel. Ajanlott lenne vas kiegeszitot szednem? (A vervetelre menstruaciom elott 4 nappal kerult sor) . Illetve vervetel idejen meg mindig egy megfazassal kuzdottem (orrdugulas es zoldes/sargas orrvaladek) . Kerdesem meg hogy tavaly inzulinrezisztenciaval is diagnosztizaltak. Mostani lelet nem alapjan nincs mar ezzel gondom, vagy meg mindig kiemelten figyelnem kellene a szenhidrat bevitelt? Mio-inozitol taplalekkiegeszitot is szedek. Koszonettel, Lizy

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza laborlelet témában

Tisztelt Kérdező!

Az MCHC vagyis mean corpuscular haemoglobin concentration- a vörösvérsejtek átlagos haemoglobin koncentrációját jelenti, vagyis átlagosan mennyi O2 száll-tó haemoglobin van a vörösvértestekben. Mivel jelenleg a többi ehhez kapcsolódó értéke rendben van, és ez csak egy minimálisan alacsonyabb, ellenőrizni kellene legközelebb. A neutrofil granulocita és a limfocita, továbbá a CRP eltérései valószínűleg a fennálló náthás gyulladásos folyamat következményei, illetve a CRP- amely egy akut gyulladásos fehérje, a pajzsmirigy gyulladása miatt is lehet magasabb. A vasháztartás eltérését a gyulladásos folyamat is magyarázhatja. Ha konkrét vaspótló gyógyszeres terápia egyenlőre nem is, de vastartalmú multivitamin, vagy vaspótlásra alkalmas gyógynövényes szirup alkalmazása szóba jöhetne, de csak miután a náthás megfázás véget ért, és már tünetmentes. Az anti TPO érték viszont nagyon magas- bár tudott a betegség- kérem konzultáljon endokrinológusával mielőbb ennek kapcsán. Mindenképpen a korábbi laborleletekkel össze kellene vetni ezt az értéket. A prothrombin idő a véralvadási folyamat egy adott részéről nyújt információt. Másodpercben megadja, hogy mennyi idő telik el a vizsgált vérmintában az alvadék képződéséig. A prothrombin idő és a belőle számítható INR értéket olyan esetekben kell meghatározni, amikor a páciens szájon át szedhető, valamilyen kumarin származékot tartalmazó véralvadásgátló kezelést kap (Syncumar, Warfarin, Marfarin). A prothrombin idő és az INR meghatározása az alkalmazott gyógyszer monitorozására szolgál. Amennyiben ön szed ilyen gyógyszert mielőbb konzultáljon kezelőorvosával, ennek az információnak a hiányában biztonsággal nem lehet nyilatkozni az értékről.

Úgy látom, hogy a szénhidrát bevitelt továbbra is érdemes lenne kiemelten figyelnie, mivel a hgbA1c a felső határon van, így az elmúlt 3 hónapban valószínűleg többször voltak magasabb vércukorértékei is.

Javasolom, hogy laboreredményt mutassa be háziorvosának, vagy kezelőorvosának, aki a vizsgálatot kérte, hogy a korábbi diagnózisainak és laborleleteinek függvényében ő is tudjon nyilatkozni róla, továbbá ha a fennálló megfázásos náthás panaszok még fenn állnak, érdemes lenne háziorvosánal jelentkeznie és vizsgálatot kérnie, mert a tünetei akár bakteriális arcüreggyulladást is jelezhetnek.

mielőbbi jobbulást, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. szeptember 14., 11:09 ;Megválaszolva: 2021. szeptember 19., 20:10
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Kérem értékelje a leletem, merre...
Kérném a leletek alapján segítsenek, lehet valami bajom? Merre induljak? Mit csináljak? Sokat stresszeltem mostanában. Rendszeresen sportoltam, de kb....
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?