Negatív P hullám

Tisztelt doktornő! 2009-ben voltam belgyógyászaton mivel sokszor (naponta egyszer) úgy éreztem, mintha szívem megakadna, egy-egy nagyobbat ütne. Akkor csináltak EKG-t és vérvételt, s úgy vélték idegesség miatt van mindez. A tünetek el is múltak évekig nem jelentkeztek. Az eltelt évek során egyre többet sportolok (országúti kerékpár) , s nemrégiben lehetőséget kaptam egyesületben való versenyzésre. Ám mielőtt erre választ adtam volna szerettem volna egy kivizsgálást, hiszen sok sportolóról hallani, akik egyszer csak összeesnek a pályán a szívük miatt, stb. Emellett meg kell jegyeznem, hogy az elmúlt hónapokban néha-néha ismét éreztem egy-egy kellemetlen ütést a mellkasban. Így mindezek végett elküldött háziorvosom a belgyógyászatra kezdeti lépésként, ahol az EKG eredménye a következő lett: AVF-ben V3-tól 6-ig neg. P. hullámok. Mivel kardiológiára júliusra kaptam csak időpontot, így kicsit aggaszt a dolog. Azt mondták, hogy ettől most még "nyugodtan" sportolhatok tovább. Valóban így van? Nem kell aggódnom? Mit jelent ez a negatív P hullám? Kell-e attól tartanom, hogy egyszer csak megáll a szívem? A 2009-ben készített EKG-n ez nem látható (mellékeltem mindegyikről a fotót) . Ha ez azóta alakult ki akkor valamilyen kóros folyamat okozhatja? Vagy a sport? Szeretnék továbbra is sportolni (heti 5-6 nap kerékpározom 1, 5-2 órát, évente pedig 4-5 rövidebb versenyen indultam el tavaly) . Érdekelne, hogy esetleg mire számíthatok a továbbiakban? Köszönöm szépen válaszát! Üdvözlettel Molnár Dávid

Dr. Molnár Dóra válasza versenysport témában

Kedves Kérdező! Nyugodjon meg negatív P miatt nem lesz szívmegállása. A p hullám a szívritmus pitvari eredetéről ad információt, több tényező is befolyásolja az alakját. Versenysport esetén valóban javasolt egy részletesebb kardiológiai vizsgálat a várható extrém fizikai és pszichés terhelés miatt. Megnézve az EKG görbéket az ingerképzés eltérő helyére (a szívverés kiindulási helye) utal az eltérő alakú P hullám, bár nem feltétlenül igényel teendőt, egy részletesebb kardiológiai vizsgálatot továbbra is indokoltnak tartok. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. február 10., 12:46 ;Megválaszolva: 2016. február 10., 16:59
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák