• Túl sok brokkolit eszem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a brokkolit nyersen fogyasztom egész évben, miuán leöblîtettem, hogy a bennelévő vitaminok és rákellenes anyagok megmaradjanak, szervezetbe bekerüljenek, nem e lesz probléma a k vitamin miatt, mert azt olvastam, hogy a véralvadásban van szerepe. Én reggel és este is kb 10 dkg brokkolit eszek nyersen, és nem tudom, hogy mennyi engedélyezett ebből a vitaminbóól,, mert állítólag már 5 dkg brokkoli fedezi a napi adagot a k vitaminból, és nem szeretném a vitaminokat túladagolni, a k vitamint se. Gyógyszereket, tablettákat nem szedek, Reggelizni zabpelyhet szoktam főzve egy - két főtt tojással, 10 dkg nyers brokkolit, dkg nyers Kaliforniai paprikával a c vitamin miatt. Vacsorára a főtt kajához eszrek főtt tojás Fehérjét vagy baromfit vagy halat. 10 dkg nyers brokkoli, 10 dkg paprika, egy - két gyümölcs és egy - kêt egyéb zöldség. És nem tudom, hogy a reggeli zabpelyhet hogy ajánlott fogyasztani, mert a vitaminokat se szeretném kifőzni ês aztt se szeretném, hogyha nyersen eszem akkor valami probléma legyen. Nem tudom, hogy a főtt zabpehely ugyanolyan jötékony hatású e mint a nyers. Köszönöm.

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Brokkoli témában

        Kedves Kérdező! A brokkoli K-vitamin tartalma magas, 100 gramm nyersen fedezi a napi szükséglet 150%-át, ugyanakkor főzés hatására dúsul a vitamin koncentrációja, 100 gramm már 176%-ban fedezi a szükségletet. Ugyanakkor nem okoz semmilyen problémát, ha egészséges emberként többet fogyaszt ebből, nem ismeretes felnőtteknél a túladagolása. Ez a vitamin segíti a megfelelő véralvadást, véralvadásgátló gyógyszer (pl. Syncumar) szedése esetén kell figyelemmel lenni mindössze, hogy ne fogyasszon túl nagy mennyiséget belőle. Ami a zabpelyhet illeti, mind a nyers, mind a főtt formájában kiváló étel, számos jótékony hatással rendelkezik. A különbség a kétféle elkészítési mód között, hogy főzés hatására alacsonyabb a zabpehely glikémiás indexe, ami a vízoldékony rostoknak köszönhető. Ennek hatására a vércukorszint kisebb mértékben és egyenletesen emelkedik, szemben például a nyers, tejjel hidegen fogyasztott változattal, amely gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. január 27., 09:20; Megválaszolva: 2016. január 27., 15:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr nő! Elolvastam válaszát! azt szeretném kérdezni hogy az közre játszik -e hogy a tudőerekben nagyobb a nyomás hogy van egy pici tüdőtágulásom és 4 éve volt egy totál PTX -em! "kismértékű pitvari és jobb kamra nagyobbodása van, a...