Túl sok brokkolit eszem?

Jó napot! Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a brokkolit nyersen fogyasztom egész évben, miuán leöblîtettem, hogy a bennelévő vitaminok és rákellenes anyagok megmaradjanak, szervezetbe bekerüljenek, nem e lesz probléma a k vitamin miatt, mert azt olvastam, hogy a véralvadásban van szerepe. Én reggel és este is kb 10 dkg brokkolit eszek nyersen, és nem tudom, hogy mennyi engedélyezett ebből a vitaminbóól,, mert állítólag már 5 dkg brokkoli fedezi a napi adagot a k vitaminból, és nem szeretném a vitaminokat túladagolni, a k vitamint se. Gyógyszereket, tablettákat nem szedek, Reggelizni zabpelyhet szoktam főzve egy - két főtt tojással, 10 dkg nyers brokkolit, dkg nyers Kaliforniai paprikával a c vitamin miatt. Vacsorára a főtt kajához eszrek főtt tojás Fehérjét vagy baromfit vagy halat. 10 dkg nyers brokkoli, 10 dkg paprika, egy - két gyümölcs és egy - kêt egyéb zöldség. És nem tudom, hogy a reggeli zabpelyhet hogy ajánlott fogyasztani, mert a vitaminokat se szeretném kifőzni ês aztt se szeretném, hogyha nyersen eszem akkor valami probléma legyen. Nem tudom, hogy a főtt zabpehely ugyanolyan jötékony hatású e mint a nyers. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Brokkoli témában

Kedves Kérdező!

A brokkoli K-vitamin tartalma magas, 100 gramm nyersen fedezi a napi szükséglet 150%-át, ugyanakkor főzés hatására dúsul a vitamin koncentrációja, 100 gramm már 176%-ban fedezi a szükségletet. Ugyanakkor nem okoz semmilyen problémát, ha egészséges emberként többet fogyaszt ebből, nem ismeretes felnőtteknél a túladagolása. Ez a vitamin segíti a megfelelő véralvadást, véralvadásgátló gyógyszer (pl. Syncumar) szedése esetén kell figyelemmel lenni mindössze, hogy ne fogyasszon túl nagy mennyiséget belőle.

Ami a zabpelyhet illeti, mind a nyers, mind a főtt formájában kiváló étel, számos jótékony hatással rendelkezik. A különbség a kétféle elkészítési mód között, hogy főzés hatására alacsonyabb a zabpehely glikémiás indexe, ami a vízoldékony rostoknak köszönhető. Ennek hatására a vércukorszint kisebb mértékben és egyenletesen emelkedik, szemben például a nyers, tejjel hidegen fogyasztott változattal, amely gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.

Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. január 27., 09:20; Megválaszolva: 2016. január 27., 15:10
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Magnézium szedés
Tisztelt Doktornő! Magnézium pótlásról szeretnék kérdezni . Az én helyzetem jelenleg úgy néz ki, hogy eléggé szorongok, illetve talán...
Vérkép eredmények
Tisztelt Doktornő! Nem rég, pár napja készítettem általános egészségügyi felmérésként egy vérvételt, amin a következő értékek jöttek...
tanács ekg-műszerrel kapcsolatban
Tisztelt Doktornő! - Magas vérnyomás betegségemre szedek: nebivolol 5 mg-os tablattát -napi 1-et. kb.2 éve egy 24 órás vérnyomásmérésnél a...
Palpitatio
Tisztelt doktornő. Tamás vagyok 36 éves. Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni hogy pár éve palpitació érzéssel fordultam kardiológushoz...
Magas GGT érték
Kedves Doktornő! A mai laboreredményem szerint nagyon magas a GGT enzimem, és a GPT enzimem is egy kicsit. GOT: 29 U/l, GPT: 51 U/l, GGT: 109...