• Az étolaj egészséges-e illetve az állati eredetű zsirral párhuzamba állítva, melyik napi használata

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Évtizedekig sertészsírt használtam napirendszerességgel főzéshez, sütéshez, főzelékekhez. Miután pár hónapja egy ingyenes termékbemutatón kezdődő érszűkületet állapítottak meg telemarketingeek, így lecseréltem teljesmértékben a sertészsírt étolajra, olyan márkákra, mint a Vénusz illetve olcsóbb kategóriásra, mint pl Sunol. Most szinte el sem nehezülök ebéd után Barátom felhívta a figyelmemet arra, hogy szerinte az étolaj ami a boltban kapható egyáltalán nem jó, mert pl a finomítás után elvesztui az összes értékes anyagot pl E, F vitamint és jobban lerakódik az érfalakra, mint a sertészsír. Emlékszem anno a 90-es években volt ez a reformétkezési divathullám, melyben az étolajat kiáltották ki egészségesnek a sertészsír helyett, ennek keretében cserélte le rengeteg ember a sertészsírt étolajra. Barátom szerint, azóta a tudományos kutatások szerint ismét a sertészsírt hozták ki egészségesnek. Én ezen kutatásokról nem tudok semmit. Kérném megtisztelő véleményét. Jó-e az étolaj napiszinten a szervezetnek? Visszatérjek-e a sertészsírhoz? Milyen zsírral/oljallal lenne egészséges főzni, sütni ami egészséges és megfizethető? Számomra a kókuszolajon kívül minden megfizethető, de azt az íze miatt sem fogyasztanám. Tisztelettel Sándor

        Irinyi-Barta Tünde válasza a olaj témában

        Kedves Sándor! Sajnos valóban rengeteg eltérő információval találkozhatunk manapság ebben a kérdéskörben. A szakemberek véleménye is más lehet. Az én javaslatom az, hogy ha Önnek magas a koleszterin szintje, akkor kerülje az állati eredetű zsiradékok fogyasztását/használatát, és válassza inkább a növényi eredetűeket. Ezek közül is kiválóak a hidegen sajtolt olajok, például extra szűz olívaolaj. Amennyiben nincsenek eltérések a vérzsír-értékeiben, úgy használhatja továbbra is a sertészsírt, hiszen azok telített zsírokat tartalmaznak, amelyek ugyanúgy elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez, mint a növényi olajokban megtalálható telítetlen zsírsavak. Bár az egészséges étrendbe nem tartozik bele a rántott hús, de zsírszegényen elkészített húsételekhez bátran használhat sertészsírt, míg a salátákhoz, tésztafélékhez inkább a növényi olajokat ajánlanám. Növényi olajok közül a napraforgó étolaj helyett válasszon inkább olívaolajat mindennapi használathoz, extra szűz olívaolajat salátákhoz, öntetekhez, de a repce-, a szója- és a lenmagolaj is kiváló választás lehet. Remélem tudtam segíteni! Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Barta Anikó Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde

        Kérdés: 2014. július 23., 17:46; Megválaszolva: 2014. augusztus 05., 15:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: