lamolep?

T. Doktor! 16 éves fiamnak súlyos öngyilkossági kísérlete volt bő egy hete. Ez volt az első ilyen jellegű probléma. Soha nem kezelték mentális betegséggel, de a közelmúltban gyerekpszichiáter közepesen súlyos depressziót diagnosztizált nála, ambulánsan, de gyógyszert nem állított be. Jelenleg egy felnőtt pszichiátrián ápolják, ahol bipoláris zavart diagnosztizáltak, kiindulva abból, hogy nekem is ez a betegségem. Kérdésem a következő: azt olvastam a Lamolepnél, hogy 18 éves kor alatt nem adható, mivel megnöveli a suicidum kockázatát! Mit tegyek? Mi a jobb neki? Vigyem el gyermekpszichiátria, ami nagyon messze van tőlünk, ritkábban tudnánk látogatni, de ott valószínűleg kompetensebben tudnák kezelni, vagy megbízhatok a "felnőttekhez való" pszichiáterekben is? Nem baj, ha "kimozdítom" innét, ahol csak felnőttek vannak, figyelnek rá? Vagy a kortársai közt jobban gyógyulna? Kérdezem ezt úgy, hogy nem a hozzáértésüket kérdőjelezem meg, hanem a fiam kora, ill. a gysz. sajátosságai miatt aggódom. Várom nagyon gyors válaszukat, nem túlzok -ismerve ezt a betegséget-, ha azt írom, az életéről lehet szó...tisztelettel, köszönettel: A.

Dr. Mészáros Lajos válasza öngyilkosság témában

Kedves Levélíró!

A Lamolep hatásosságát bipoláris betegségben 18 éves kor alatt nem vizsgálták, ezért a gyógyszerleiratban erre a diagnózisra nincs javaslat. Epilepsziában adható gyermekkorban is.

Gyermekpszichiátriai szakrendelésnek minden megyében kell működnie, fekvőbeteg osztály, azonban kevés helyen működik. Éppen ezért hivatalosan az eljárás az, hogy ahol nincs ilyen lehetőség, ott 14 éves kor alatt akut szükség esetén gyermekosztályon kezelik a pácienst, 14 év felett pedig felnőtt pszichiátrián. Egy 16 éves fiatal és 18 éves között már nem feltétlenül nagy a? különbség? , serdülőket ezért gyakran kezelnek felnőtt osztályon. Természetesen egyéni mérlegelés szükséges mindig az adott páciens betegségétől, állapotától függően. A depresszió és bipoláris betegség már inkább? felnőtt? betegség, szakszerűen el tudják természetesen látni felnőtt osztályon is fiát. Azt mérlegeljék, beszéljék meg közösen, hogy fiának mi lenne a jobb. Nyilván ha messzebb kezelik lakóhelyétől, ritkábban tudják látogatni. Gyermekpszichiátrián lehetséges, hogy több kortárssal találkozik, de nem szükségszerű, lehet az adott időben kisgyermekek többsége fekszik az osztályon. Ugyanakkor mivel az országban nagyon kevés gyermekpszichiátriai kórházi osztály működik, általában előjegyzés szükséges, természetesen akut esetben más az eljárás. Felnőtt fekvőbeteg intézményben is ügyelnek arra, hogy korban közelebb eső páciensek legyenek együtt. Összefoglalva: felnőtt osztályon is jó kezekben van gyermeke, hozzanak közös döntést az elhelyezést illetően. Kérjék ki a kezelőorvos véleményét fia állapotáról.

Kérdés: 2010. május 04., 17:14 ;Megválaszolva: 2010. május 04., 17:14
Kérdések és válaszok: Depresszió
kérdésem beszéljek a pszichiáternek...
Tisztelt szakértő! 22 éves vagyok és nem volt jó gyermekkorom. édesapám alkoholista és édesanyám emiatt ideges természetű, sok mindenben le vagyok...
Depresszió 11 évesen
én egy 11 éves lány vagyok és öngyilkosságon gondolkozok és félek attól hogy megteszem ezt hogy kezeljem? a szüleimmel egy pszichológust se...
Öngyilkossági kísérlet
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy barátom nemrég öngyilkossági kísérletet tett, felvágta az ereit, pár év alatt ez már a 2. ilyen eset volt. Fizikailag...
Öngyilkosság
Mostanában egyre többet gondolok rá hogy öngyilkos leszek, már az idöpontot is kijelöltem a születésnapomra eset a választásom ami szeptember 8-án...
Gyógyszer kiürülése a szervezetből
Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Szeretném megtudni, hogy a 7 éve szedett Scippa mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből? Kérdésem oka a nem...