Aurorix és a cirkadián ritmus összefüggése a depresszióval.

Tisztelt doktor Úr/Nő! Régebben szedtem egy Aurorix nevű gyógyszert, melynek hatóanyaga a moklobemid és a hosszú depresszióval való küzdelmem során az volt az egyetlen gyógyszer, ami segített is rajtam (szedtem ezen kívül Cipralexet és Yarocent is, melyekről én is tudom, hogy más jellegű készítmények de sajnos nem voltam képes tolerálni a mellékhatásukat) . Tény az is, hogy akkoriban még jártam mellette magán jellegű pszichoterápiára is, így valószínűsítem, hogy részben annak is köszönhető a pozitív változás. Amikor elkezdtem szedni a gyógyszert, a pszichiáter főorvos úr, akiről pozitív benyomásom volt, felvilágosított arról, hogy valószínűleg nálam a cirkadián ritmus felborulása okozza a depressziót és a szorongást és mindezek mellé diagnosztizált nálam szociális fóbiát is. A gyógyszer hatására elkezdtem vidámabb, közvetlenebb és kitartóbb lenni. Ugyanakkor a doktor úr, felhívta arra is a figyelmet, hogy tilos nap közben aludni és óva intett az éjszakai munkáktól, mert azok értelemszerűen összezavarják a cirkadián ritmust. Az egyik kérdésem arra vonatkozna lényegében, hogy egyrészt az Aurorix valóban a cirkadián ritmust szabályozza? Mert aki a régi orvos azt mondta, hogy igen, viszont aki a helyére érkezett új "főorvos", az konkrétan lehülyézett, amikor én ezt mondtam neki. A másik kérdésem az lenne, hogy függetlenül attól, hogy szabályozza-e, vagy sem ezt a ritmust, az éjszakai munka valóban kockázati tényezőnek számít, egy depressziós betegnél? A harmadik és utolsó kérdésem, hogy egyszer, egy későbbi alkalommal is elkezdtem szedni az Aurorixet, viszont akkor már bágyasztó és álmosító hatása volt, amit nem tudtam mire vélni, mert korábban pont hogy serkentett. Igaz, a főorvos úr, ezt azzal magyarázta, hogy még nem emeltük meg a dózist, így az a bizonyos "turbó fokozat" nem "kapcsolt be". Ez valóban így van? Önök is tapasztaltak hasonló mellékhatást a betegeiknél? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Sz. J.

Dr. Veress Dóra válasza cirkadián ritmus témában

Kedves Kérdező!

Az Aurorix egy régi gyógyszer, ma már ritkán használjuk. Hatását nem a cirkadián ritmus szabályozásán keresztül fejti ki, noha vannak arra utaló adatok, hogy hatással van rá. A jelenleg használt antidepresszánsok között van kifejezetten olyan szer (agomelatine) , ami a napszaki ritmust szabályozza, így az új orvosa valószínűleg erre gondolt, amikor erről beszéltek. A második kérdésre válaszolva azt tudom mondani, hogy az éjszakai alvás csökkenése és az alvással töltött periódusok megváltozása károsan befolyásolhatja a hangulatzavart, ezért kerülni kell. A 3. kérdésre válaszolva az Aurorixnek számos mellékhatása lehet, előfordulhat, hogy kezdetben bágyasztja, majd amikor hozzászokik a szervezete, akkor inkább a pozitív hatásai érvényesülnek. Még mielőtt visszatérnek a szedésre, javaslom, hogy próbálják meg a cirkadián ritmusra ható szert és ha ez sem használ, akkor kezdje újra szedni a moklobemidet.

Kérdés: 2013. október 01., 07:41; Megválaszolva: 2013. október 06., 01:35
Kérdések és válaszok: Depresszió
Dulsevia abbahagyàsa
Kedves Dr. Pálvölgyi Rita! 1,5 ève lett egy depressziós betegsègem ami mára úgy èrzem megszűnt. Azóta szedem a dulsevia 30 mg os gyógyszert heti...
Bipoláris depresszió kezelése
Kedves Doktornő, Bipoláris zavarral kezelnek jelenleg. A nagyon mély depresszió jellemző az állapotomra (néha voltam hipomán, illetve még kevert)...
Depresszió alapon , öngyilkossági...
Régóta kezeletlen depresszióval élt, a férje halála után akaratlan sírás "rohamok" miatt kapott gyógyszert. Állapota idolegesen javult, majd egy...
Antidepresszáns csere?
Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy már nagyon régóta szenvedek pánikbetegséggel pontosan 9 éve, Szedtem a Scippát 10 mg-ot...
Lamolep indokolatlan szedése
Tisztelt Doktornő! Közel egy éve saját megfontolásból mentem el pszichiátriára kivizsgáltatni magam, mivel tartottam tőle, hogy a viselkedéssel...