• Antidepresszánsok meddig?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Második alkalommal szedek antidepresszánsokat 1 éve. Az első alkalommal egy hosszú kapcsolat megszűnése sodort öngyilkosság-közeli állapotba, depressziós lettem, bulémiás hajlammal, magánélet nélkül éltem, elmaradt a menstruációm. Nos, az üzemi orvos küldött el pszichiáterhez, aki Floxetet, Medazepant írt fel. 1 év után jól éretzem magam és abbahagytam a bogyók szedését.. Kb. 2 évig többnyire kiegyensúlyozottan éltem, újabb nem túl komoly párkapcsolatban, melynek megszakadása szinte ugyanazon tünetek létrejöttét produkálta, mint korábban. Nem vártam meg míg súlyosbodik, orvoshoz mentem. Szintén Floxetet napi 1x és Medazepant 2x1-et írt fel. Nos, most előjöttek alvászavarok (heti 5x12 órás ledolgozott munkahét után) szabadnapokon sem tudok 3-4 óránál többet aludni éjszaka, fáradt vagyok és kimerült. Orvosom az esti Medazepan 2 tablettára emelését javasolta. Ennyi lenne a tünetkezelés? Mindenre jó ez a két bogyó? Valójában mire valók, és mennyi számít erős adagnak? Meddig kell szednem? (orvosom szerint visszaesőként min. 2 évig). Egy esetben reggel nem tudtam bevenni a gyógyszereket, estére pánik szélén voltam, idegesség, remegés fogott el. Ennyire függő lennék erre a két vegyi anyagra? Tudom, hogy ezek mellett életmódváltás és a kiváltó okok megszüntetésére, önértékelésem racionizálására van szükség. Igyekszem is nagyon. De ha a családban több depis alkat és öngyilkosság is előfordult, lehet hogy ez egyszerűen genetika? Van teljes gyógyulás? Akkor voltam boldog és önmagam, amikor stabil párkapcsolatban éltem. Családot, gyermeket szeretnék. De így sérülten ez reális? Félek akkor állna helyre valóban a lelki békém, ha a korábban megszakadt kapcsolat közeli életet élhetnék, és nem egyedül lennék az én drága kutyámmal, hanem családban élnék. Ördögi körnek látszik. Megfelelőek ezek a gyógyszerek? Hiszen az első "gyógyulás" nem volt hosszú életű. Váltani lehetséges másra? Vagy ezt kell elfogadnom mind az orvosomtól, mind a magánélettől? Köszönöm válaszát!

        Dr. Veress Dóra válasza a depresszió, alvászavar témában

        Kedves Kérdező! Rengeteg dolgot kérdez, igyekszem mindegyikre válaszolni. Ha a családjában is volt hasonló betegségben szenvedő ember, akkor elképzelhető, hogy öröklött hajlamról van szó. Ez jó is, meg rossz is. Ily módon elsősorban az agyban zajló kémiai folyamatok hibái öröklődnek, de a jó hír, hogy ezt gyógyszerrel jól karban lehet tartani. Általában hangulatjavítót és szorongásoldó készítményeket rendelünk, melyeket Ön is kapott az orvosától. Azért kapta ugyanazt a két szert most is, mint két éve, mivel ezek mellett akkor Ön tünetmentessé vált, tehát hatásosak voltak. Ha minden jól megy, akkor most is karban tudják tartani. A Medazepam esti adagjának emelése azért történt, mert így este könnyebben elalszik. Egyelőre nem érdemes altatót vagy másik hangulatjavítót felírni. A szorongásoldóhoz hozzá lehet szokni, így ha hirtelen abbahagyja a szedését, akkor a korábbi szorongásos tüneteihez hasonló megvonásos tünetek lépnek fel. Ha majd egyszer abbahagyja a gyógyszerszedést, akkor fokozatosan fogják elhagyni a szert, és így minimalizálhatóak a rosszullétek. Abban az orvosának igaza van, hogy mivel "visszaeső", így most tovább kell szednie a gyógyszereket mielőtt egyáltalán szóba kerül az elhagyásuk. A magánélet rendezésére vonatkozó elképzeléseiben pedig Önnek van igaza. A betegsége nem zárja ki a jó, kiegyensúlyozott párkapcsolatot és a gyermekvállalást sem. Ön lehet odaadó feleség és szerető anya, emiatt nem kell aggódnia!


        Kérdés: 2012. január 30., 17:41; Megválaszolva: 2012. február 01., 23:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: