• Morfium

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteltt dr Nő!

        A következő kérdésem lenne őnhöz.

        A halálos betegeknél, Pl: ha valaki rákos, és a végstádiumban van,

        megszokott eljárás, hogy napi két, három adag, morfiummal csillapitják fájdalmait?

        Mert a morfium ezeknél az emberaknél légtésbénulást okoz.

        Ez nem eutanázia?

        Előre is köszönöm válaszát!     Tisztelettel: Vass József

        WEBBeteg szakértő válasza a morfium témában

        Tisztelt Vass József!

        Kérdése úgy hangzik, mintha azt sugallná, hogy a morfium megölné a szerencsétlen haldokló, végstádiumban lévő daganatos betegeket.
        Úgy kérdez, hogy "ez nem eutanázia"?
        Először is: "eu" szóösszetételekben azt jelenti, hogy helyes, jó.
        "Thanatos" azt jelenti, hogy halál.
        Tehát valamilyen "kegyes halálról" van szó igazából, az elkerülhetetlen halálhoz vezető legkíméletesebb útról.


        Sok-sok ember azt gondolja - helytelenül -, hogy az eutanázia a betegek megölését (halálának sürgetését) jelenti. Ez tévedés.
        A haldoklót nem lehet meggyógyítani.
        Magára is hagyhatnánk az őrületes fájdalmaktól kínzott beteget, de ez nem fér össze a kultúrált társadalmak elveivel.
        Mivel nem tudjuk megggyógyítani, és erős fájdalmai vannak, akkor a neki legmegfelelőbb fájdalomcsillapítást kell alkalmazni. Ebben mai napig is fontos szerepet játszanak az opioidok, a természetes mák-eredetű anyagok, illetve a szintetikus vegyületek: morfin, methadon, oxycodon, hydromorfon, fentanyl, buprenorfin, stb.


        Mint minden valóban hatásos molekulának ("hatóanyagnak"), ezeknek is vannak hatásai és mellékhatásai. A cél az, hogy a legteljesebb fájdalomcsillapítást, a legkevesebb mellékhatással alkalmazzuk X.Y. betegnek a legkényelmesebb módon. Nem célja az orvoslásnak, hogy a mellékhatásként ismert légzés-depressziós mellékhatást használja fel a betegek elpusztítására.
        Az eutanázia az más kérdés, igen bonyolult etikai, társadalmi, jogi, vallási, lélektani vitaanyagokkal.

         

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 10:46:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.