MRI lelet kiértékelése

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál prosztatarákot diagnosztizáltak biopszia alapján amit gyulladás közben csináltak ezért reméltük,hogy ez fals érték. A PSA 27 volt az ismételt már csak 4. Az MRI kontrasztanyagos vizsgálat besorolta T2c-be a betegséget, de nem értem a lelet alapján hogy miért. Lelet: "A hugyhólyag kp. telt, fala kissé trabeculált. A prostata 43*38*41 mm nagyságú. A prostata zonális szerkezet nem azonosítható, a mirigy inhomogén, kifejezetten jelszegény a T2 súlyozott képeken. A prostata a kontrasztanyagot inhomogénen halmozza. Gátolt diffúzió nem látható. A rectoprostaticus szögletben kóros nem azonosítható. A vesicula seminalisok jelintenzitása normális. A vizsgált régióban szabad folyadék, lymphadenomegalia, bélfali megvastagodás nem látható. A sigmán diverticulosis látszik. Parailacalisan mindkét oldalon egy 7 mm-es nyirokcsomó van. Csontdestructio nem látható. Vélemény: Neoplasma prostatae (szövettanilag igazolt) , az MR stádium T2c. Diverticulosis sigmae." Kérdésem még az is, hogy milyen esélye van a gyógyulásra, mi a leghatásosabb. Nagyon szeretem az édesapámat még sokáig szeretném ha köztünk lenne. Köszönöm a segítségét!

Dr. Baki Márta válasza Prosztata témában

Tisztelt Levélíró!

A prosztata daganatok úgynevezett prognosztikai besorolását a szövettani mintavétel előtt meghatározott PSA érték és a szövettani minta további értékelésével határozzák meg. Az utóbbi adatot levele nem tartalmazza. Az MR vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a folyamat nem terjedt túl a prosztata állományán, ill. nem volt határozott véleménye a vizsgáló orvosnak a 7 mm-es nyirokcsomókról. Általában 78 éves egyéneknél nem javasolt a prosztata teljes eltávolítása, inkább a hormon- és sugárkezelés. A daganatos betegek ellátásának irányait az un. onkológiai szakbizottság (onko-team) javasolja. Tagjai: az urológus, patológus, klinikai onkológus, sugárterapeuta, képalkotó vizsgálatokat végző szakorvos, stb… Az ő együttes javaslatuk azon is alapszik, hogy a beteg általános állapota milyen, előző betegségei voltak-e. A levelében említett adatok alapján lehetőség adódik, hogy bizonyos kezelések után a prosztata daganattal kapcsolatban tünet- és panaszmentes maradjon édesapja éveken keresztül. Természetesen az aktív kezelés/ek után is javasolt a rendszeres kontroll vizsgálat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2019. augusztus 06., 15:01; Megválaszolva: 2019. augusztus 09., 22:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Psa, daganat, csontizotop
Psa 40, magas gleason score, rosszindulatu daganat. 55 eves ferfi. A csontizotop vizsgalaton, amin semmit nem mondtak mi varhato? A gep a testresz also...
Szedhetet vitamint rosszindulatú...
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos volt férjemnél rosszindulatú prosztatarákot állapítottak meg, csontáttétel. Most hormonkezelést kap,hormongyógyszert...
Gyógyszerek és étrend-kiegészítők
Kedves Dr. Baki Mária Doktor Asszony Kérdésem a következő: Artemisia Annua, egynyári üröm vagy más néven édes üröm teát http:...
Prosztatarák eredmények
Tisztelt Doktor Úr! Apukámnál prosztatarákot diagnosztizáltak. PSA: 51 ng/ml Szövetminta alapján Gleason score 3-4=7 A jobb lebeny állományának...
Prosztata rák operáció utáni PSA...
2010-ben prosztata rákkal operáltak. A PSA 20 volt. Operáció után a PSA értékem 0, 04 lett. Majd lassan emelkedni kezdett.Capro gyógyszert kezdtem...